Vaccinul Omicron va veni în octombrie

Când va fi livrat un vaccin adaptat împotriva variantelor omicron ale coronavirusului? Până acum s-a menționat doar toamna. Acum, pentru prima dată, BioNTech a oferit un moment mai precis în timp.

Compania de biotehnologie BioNTech se pregătește să lanseze două vaccinuri Omikron personalizate. Livrarea vaccinului ar putea începe încă din octombrie 2022, sub rezerva aprobărilor de reglementare, a anunțat BioNTech. Ambele vaccinuri ar putea fi astfel disponibile la timp pentru a sprijini campaniile de amplificare din toamnă.

„Gaia noastră de produse Covid-19 include candidați de vaccin adaptați la variante, precum și candidați de vaccin de generația următoare care vizează o protecție mai lungă și mai largă”, a declarat CEO-ul BioNTech, Ugur Sahin. Prin urmare, compania se așteaptă la o creștere a cererii pe piețele sale cheie în al patrulea trimestru.

Două amplificatoare diferite împotriva Omicron

Pentru unul dintre cele două amplificatoare – o combinație a vaccinului existent Comirnaty cu un candidat la vaccin care abordează proteina spike a variantei omicron BA.1 – BioNTech și partenerul său american Pfizer au finalizat recent depunerea cererii de autorizare de introducere pe piață la European Medicines. Agenție (EMA). Acest vaccin a fost în producție din primăvară, dar nu a fost încă aprobat.

Aprobarea acestui booster nu este planificată în SUA. Conform recomandărilor FDA, companiile se concentrează pe un booster care vizează tipul sălbatic al virusului și variantele predominante BA.4/5. Un studiu clinic pentru aceasta este programat să înceapă luna aceasta. De asemenea, primele doze ale acestui vaccin ar putea fi livrate încă din octombrie, iar aprobarea este planificată și în UE.

Agenția UE pentru medicamente EMA a început procedura de testare pentru acest vaccin de la BioNTech și Pfizer la jumătatea lunii iunie. EMA testează, de asemenea, un vaccin adaptat de la producătorul american Moderna, care, ca și vaccinul de la BioNTech/Pfizer, se bazează pe tehnologia ARNm.

Vânzările au scăzut în al doilea trimestru

BioNTech a oferit, de asemenea, informații despre cărțile sale de afaceri astăzi. Compania și-a reiterat apoi prognoza pentru vânzările de vaccin împotriva Covid-19 de 13 până la 17 miliarde de euro în acest an. În prima jumătate a anului, grupul a cifrat în total 9,57 miliarde de euro, în creștere cu 30 la sută. Profitul net a crescut cu 37% la 5,37 miliarde de euro.

Privind doar trimestrul al doilea, totuși, a existat o scădere atât a vânzărilor (cu 39,8% până la 3,20 miliarde), cât și a profitului (cu 40,0% până la 1,67 miliarde), comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Producătorul de vaccin corona a pus acest lucru pe seama faptului că dezvoltarea dinamică a pandemiei „conduce la o amânare a comenzilor și, astfel, la fluctuații ale vânzărilor trimestriale”.