Cinci români din Anglia acuzați de sclave – Nu mai plecați la munca fără un contract in mana

Autoritățile au stabilit că este vorba despre 26 de români, care au căzut în capcana familiei condamnate. Vasile D., partenera sa de viața și trei fii au ajuns în fața judecătorilor din Marea Britanie, fiind găsiți vinovați.

Cei cinci au fost acuzați că au profitat de naivitatea a 26 de conaționali, cărora le-a promis locuri de muncă în construcții și câte 50 de lire sterline pe zi. Mai mult, i-au asigurat că vor beneficia de cazare și masă.

În schimb, victimele au fost cazate în mahalalele din estul Londrei. Salariile nu le-au fost plătite, iar actele de identitate le-au fost reținute de așa-zișii angajatori, scrie Antena3.

Vasile D. era ”șeful mare”, iar cei care încercau să se revolte erau amenințați de cei trei băieți ai românului, Ion D., de 26 de ani, Marian P., de 44 de ani și Florinel D., de 34 de ani.

Marea Britanie. Cinci români, care au ademenit zeci de conaționali și i-au ținut în condiții inumane, acuzați de sclave

Anchetatorii au descoperit că, pentru a ascunde numărul de persoane care locuiesc pe proprietățile familiei inculpaților, în timpul inspecțiilor consiliului local, paturi supra etajate erau ascunse în mansardele clădirilor, scrie Daily Mail.

Procurorul care s-a ocupat de caz, Iam McLoughlin, a declarat instanței că Vasile era capul familiei și conducea rețeaua criminală. ”Declarațiile martorilor se referă la el ca pe șeful mare și el era cel care emitea ordine altora din cadrul grupului. Din dovezi reiese că a avut un rol principal în recrutarea de persoane și a aranjat călătorii din România în Marea Britanie”, a declarat Iam McLoughlin.

Familia de români conducea o rețea de companii de construcții, iar o singură firmă dintre ele a generat 675.000 de lire sterline între 2016 și 2018.

”Acestea au fost victime, oameni care au fost exploatați pentru bani. I-am văzut, i-am auzit. Torul a fost planificat, a fost executat și ar fi continuat dacă nu ar fi fost perturbat”, a continuat procurorul.