Achitarea fostului vicecancelar Strache

Fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache a fost achitat vineri de acuzația de corupție la Tribunalul Regional din Viena, la fel ca și co-inculpatul om de afaceri Siegfried Stieglitz. 

Strache a fost acuzat că a obținut un post în consiliul de supraveghere în Asfinag pentru donații către o asociație Stieglitz apropiată FPÖ. Pentru instanță probele nu au fost suficiente, motiv pentru care s-a dat achitare în caz de dubiu.

Achitare în caz de îndoială

În verdictul său, judecătorul a explicat că trebuie să existe certitudine deplină cu privire la autori și vinovăție pentru a fi condamnată. După evaluarea probelor s-a aplicat principiul îndoielii și s-au obținut achitări. Stieglitz a intervenit „urât” pentru comanda lui. Nu s-a dovedit însă că Strache știa de donația antreprenorului.

Faptul că Stieglitz a scris „I’m in” într-un chat despre asta nu înseamnă că există o legătură cu numirea. Mesajele scurte sunt scrise rapid. Judecătorul a acceptat și argumentul celor doi acuzați că este vorba de o prietenie pură și nu de o afacere oficială.

Procuratura pentru afaceri și corupție a văzut un „substrat de dovezi foarte dens” în pledoaria lor și a spus: „Chaturile nu mint”. Prietenia pusă în joc de inculpați a fost doar marginal relevantă la ocuparea Consiliului de Supraveghere; era mai degrabă o chestiune de parteneriat de conveniență, s-a susținut.

Fără context

Avocatul lui Strache a descris acuzațiile ca fiind „greșite” în pledoaria sa, iar avocatul lui Strache în pledoaria sa. Strache nu a fost responsabil pentru numirea consiliilor de supraveghere Asfinag. Nu se poate ca „invitațiile politicienilor să fie interzise”, subliniase anterior avocatul lui Stieglitz. Donațiile nu au legătură cu ocuparea postului în consiliul de supraveghere.

Era deja al doilea dosar penal împotriva lui Strache după ce a fost publicat videoclipul din Ibiza. La sfârșitul lunii august 2021, fostul lider al FPÖ a fost condamnat de tribunalul regional din Viena în primă instanță în legătură cu afacerea despre fondul de finanțare a spitalelor private (Prikraf). Procedura a fost despre o presupusă achiziție de lege în legătură cu clinica privată Währing.