Amendament StVO: Mașinile Speeders vor fi confiscate în viitor

„Dacă nu mai ai mașină, nu mai poți concura”, a declarat ministrul Mediului Leonore Gewessler. Vehiculul va fi apoi scos la licitație

În țările învecinate precum Italia sau Elveția, este deja o practică obișnuită, acum se întâmplă și în Austria: mașinile de la vitezători urmează să fie confiscate în viitor. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Climei, Leonore Gewessler (Verzii), la o conferință de presă luni. „Există o viteză în care mașina devine o armă”, a spus ea. Ei vor ca vitezătorii să poată „să-i scoată imediat și definitiv”.

Dacă cineva conduce cu peste 60 de kilometri pe oră peste limita de viteză într-o zonă intravilană – sau cu 70 de kilometri pe oră în exterior – mașina va fi confiscată de poliție la fața locului în viitor. Se ia si permisul de conducere.

În termen de două săptămâni, autoritățile administrației raionale respective ar trebui să verifice dacă este vorba despre o recidivă. Dacă a existat deja o încălcare extremă a vitezei în trecut, vehiculul va fi complet îndepărtat. Ca exemplu, ministrul citează de mai multe ori persoane care se întrec printr-o zonă locală cu 110 km/h. Dacă cineva conduce cu peste 80 sau 90 de kilometri pe oră peste limita de viteză, mașina va fi confiscată definitiv pentru prima dată – de exemplu cineva care circulă pe autostradă cu 220 km/h.

„Dacă nu mai ai mașină, nu mai poți concura”, a spus Gewessler. Pentru mulți vitezători, mașina este într-un fel „parte a identității lor”, a spus ministrul. În consecință, noua măsură ar avea și un efect descurajant. „La vitezele despre care vorbim aici, nimeni nu mai are control pe drum”. Gewessler se așteaptă la 400 până la 450 de persoane pe an cărora li se vor aplica noile reglementări.

Permisul de conducere a fost eliminat

Este problematic dacă mașina este închiriată sau închiriată – sau dacă aparține părinților, de exemplu. „Drepturile de proprietate ale terților nu pot fi afectate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ÖVP pentru trafic, Andreas Ottenschläger.

Pe lângă confiscare, Legea permisului de conducere prevede că dacă viteza este depășită cu peste 40 km/h în intravilan sau 50 km/h în afara intravilanului, permisul de conducere trebuie retras temporar. Până acum, aceasta este o decizie discreționară a ofițerului care intervine.

„Întrucât permisul de conducere este confiscat într-un astfel de caz, oricum nu se va putea închiria sau închiria o mașină”, a spus Gewessler. De asemenea, mașina a fost confiscată timp de două săptămâni, indiferent de proprietate, în astfel de cazuri, a adăugat consilierul de stat pentru transporturi din Salzburg, Stefan Schnöll (ÖVP).

El și-a amintit de un accident de circulație în aprilie 2020, când o femeie de 27 de ani a murit din cauza unui „conducător de viteză nesăbuit”. „Accidentul ne-a arătat clar că baza legală este departe de a fi suficientă”, a spus el luni. Pentru cei cu viteză extremă, vehiculul este „sanctuarul”. Faptul că acesta poate fi confiscat și vândut în viitor are un „efect preventiv”. În viitor, va exista și mai multă putere împotriva șoferilor străini.

Mașinile care sunt confiscate definitiv urmează să fie apoi scoase la licitație. 70 la sută din venituri merg către fondul de siguranță rutieră, 30 la sută către autoritatea locală respectivă. În plus față de amendă, se prevede confiscarea unui vehicul confiscat.

O frenezie extremă

În ultimele luni au existat în mod repetat cazuri de frenezie extremă, de exemplu un bărbat din Austria Inferioară circula pe un drum cu o viteză maximă de 100 de kilometri pe oră cu 221 km/h, în Viena cineva conducea cu 104 în loc de 30 km/h. „Nu este o infracțiune banală să participi la astfel de curse și, poate, încă în vecinătatea unei școli, să fii pe deplin conștient de pericolul pentru copii și alți utilizatori ai drumului”, a spus Ottenschläger.

Noua lege face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri anti-curse, inclusiv pedepse mai mari și o perioadă mai lungă de suspendare a permisului de conducere. Ministerul trimite acum amendamentele la Legea privind circulația rutieră (StVO) și la Legea permisului de conducere (FSG) la o evaluare de șase săptămâni. Declarațiile ar trebui apoi să fie încorporate, iar amendamentele ar trebui să intre în vigoare cât mai repede posibil, a spus Gewessler fără a menționa o dată anume.

Clubul de trafic VCÖ a salutat proiectul, considerându-l ca un pas pentru „a proteja mai bine utilizatorii drumurilor de vitezători extremi”. Cu toate acestea, limita până la confiscare a fost stabilită prea mare. Asociația propune ca banii de la licitații să fie folosiți pentru taxiurile de colectare a apelurilor.

critică

ARBÖ critică modificarea anunțată a legii. Acest lucru ar putea duce la „pedepse disproporționate”. „Confiscarea trebuie privită ca o penalizare. Prin urmare, cineva al cărui vehicul de 1.000 de euro este confiscat plătește de fapt o amendă mult mai mică decât cineva care trebuie să-și predea mașina de 100.000 de euro“, a declarat secretarul general Gerald Kumnig. Pe lângă problema cu diferite sancțiuni, ARBÖ vede și provocări cu leasingul sau închirierea vehiculelor. „Și, în cele din urmă, toată lumea se va gândi foarte bine dacă dorește să-și ascundă vehiculul în mediul lor privat dacă s-ar putea să nu revină”, a spus Kumnig.

ÖAMTC consideră că accesul la proprietatea altcuiva este „în mod clar neconstituțional”. Prin urmare, credem că va fi necesară o revizuire fundamentală, deoarece o autoritate administrativă poate avea dificultăți în implementarea acestor noi cerințe în ceea ce privește resursele”, a declarat Martin Hoffer, șeful serviciilor juridice. El a identificat și probleme de capacitate în monitorizarea scenei Roadrunner. „Controalele sunt decisive”, a spus Hoffer. ÖAMTC a mai subliniat că în țările învecinate precum Elveția sau Germania, sechestrarea vehiculelor se efectuează cu jurisdicție și obligația de a rambursa veniturile din vânzare care depășesc penalitatea către proprietar.