Austria: Începe înregistrarea pentru vaccinarea antigripală

După două ierni fără epidemie de gripă în Viena, se așteaptă o revenire majoră a gripei în acest an – și mai devreme decât de obicei. Orașul Viena oferă din nou vaccinarea antigripală gratuită în acest sezon – începând cu 2 noiembrie. Sunt disponibile 400.000 de doze de vaccin. Înregistrarea pentru aceasta începe astăzi.

După ce primele cazuri de gripă au fost înregistrate în octombrie și, prin urmare, Ministerul Sănătății a recomandat imunizarea timpurie împotriva gripei sâmbătă, orașul Viena va începe luni înscrierea pentru campania sa de vaccinare antigripală în centrele de vaccinare ale orașului. Aproximativ jumătate din dozele de vaccin disponibile sunt vaccinate în centrele de vaccinare ale orașului și în Fondul Austriac de Asigurări de Sănătate, cealaltă jumătate de către medici rezidenți.

Programările de vaccinare pentru centrele de vaccinare ale orașului și casa de asigurări de sănătate pot fi rezervate de luni, ora 12.00. Primele programări de vaccinare vor avea loc apoi din 2 noiembrie. În multe cabinete, însă, vaccinul antigripal poate fi deja vaccinat săptămâna aceasta după ce au putut comanda vaccinul încă de marți, iar farmaciile sunt așteptate să primească primele livrări de luni. Numirea individuală se face direct cu hirotonirea respectivă.

Este posibilă combinarea cu vaccinarea CoV

Orașul a bugetat în total 9,9 milioane de euro pentru campania gratuită. Toate persoanele de la vârsta de șapte luni care locuiesc, studiază sau lucrează în Viena pot beneficia de vaccinarea antigripală gratuită la Viena. Nu trebuie să fiți înregistrat la Viena pentru asta. Campania se desfășoară până la sfârșitul lunii ianuarie.

„În special anul acesta, experții se așteaptă la un val puternic de gripă”, a avertizat primarul Michael Ludwig (SPÖ). Consilierul municipal pentru Sănătate Peter Hacker (SPÖ) a subliniat că există din nou posibilitatea „de a fi vaccinați atât împotriva gripei, cât și împotriva COVID-19, la o singură programare. Vă rugăm să profitați de această ofertă pentru a trece în siguranță această iarnă”. În cazul programărilor de vaccinare combinată, ar trebui să vă programați propriile programări (mai lungi), deoarece trebuie să aibă loc discuții informative pentru ambele vaccinări și va fi nevoie de mai mult timp pentru aceasta.

Început puternic al sezonului gripal

Serviciul de sănătate (MA 15) oferă informații despre cursul activității gripale în Viena în timpul sezonului gripal. Statisticile de raportare a gripei de la Serviciul de Raportare a Gripei din Viena sunt actualizate săptămânal în zilele de marți , iar datele din săptămâna precedentă sunt prezentate sub formă de grafic. Serviciul face parte dintr-o rețea care monitorizează evoluția anuală a gripei în Austria.

Începând cu luna octombrie, serviciul își va primi datele pe o perioadă de câteva luni de la așa-zișii medici de înregistrare Sentinella. Primele cazuri de gripă au fost deja înregistrate în octombrie anul acesta. Este cu aproximativ două luni mai devreme decât de obicei, așa cum a subliniat Ministerul Sănătății într-o emisiune de sâmbătă. Cu 9.950 de cazuri în Viena proiectate pentru săptămâna 40 calendaristică, acesta este cel mai puternic început al „sezonului gripei” din ultimii cinci ani, potrivit orașului Viena.

Aproximativ 1.000 de decese prin gripă pe an

În medie, 1.000 de oameni mor de gripă în Austria în fiecare an. În ultimii doi ani, gripa a fost cu greu o problemă din cauza pandemiei CoV și au existat, de asemenea, puține cazuri. „Imunitatea populației este așadar relativ scăzută, riscul unui val puternic de gripă este deosebit de mare”, a avertizat recent directorul general pentru sănătate publică, Katharina Reich.

Ministrul Sănătății Johannes Rauch (Verzii) a reamintit că aceleași măsuri ajută împotriva gripei ca și împotriva SARS-CoV-2: „Vaccinarea protejează, purtarea unei măști FFP2, măsuri de igienă și protejarea distanței.” Vaccinarea este în general recomandată, în special persoanelor cu probleme. un risc crescut de apariție a cursurilor severe de gripă și a contactelor lor în familie, precum și pentru persoanele cu un risc crescut de infecție.