Restaurantele doresc forță de muncă ieftină din străinătate

Din ce în ce mai mulți administratori de restaurante trebuie să-și scurteze programul de lucru. Motivul: lipsa personalului. Acuma au romanii, bulgarii si unguri posibilitatea sa se angajeze la salarii mult mai bune!.

Mulți oaspeți, dar mult prea puțini bucătari și ospătari: în prezent există o lipsă masivă de personal în industria de catering. Primele gazde își închid deja localurile zilnic sau în weekend pentru a putea continua să servească clienții.

„Discutăm la fiecare pas ce putem schimba pentru a nu arde complet puținii angajați pe care îi avem”, explică pentru ORF purtătorul de cuvânt al unui restaurant din Salzburg, Ernst Pühringer. „Se leagănă înainte și înapoi chiar acum pentru a trece peste vara, care de fapt merge foarte bine”.

Dar, având în vedere experiențele din vară, administratorii tremură deja înainte de sezonul de iarnă: ei speră să primească ajutor de la ministrul Muncii Martin Kocher (ÖVP) și de la guvernul federal. „Avem nevoie urgentă de angajați, mai ales pentru sezonul de iarnă și iată acum semnale de politică a pieței muncii care ne vor ajuta cel puțin în zona muncitorilor necalificați”, are Pühringer o rețetă pentru deficitul de personal.

Concret, angajații din țări terțe ar trebui să poată fi aduși mai ușor în zonele de schi pentru sezonul de iarnă, „altfel va fi chiar rău”, avertizează purtătorul de cuvânt al gastronomiei. 

La Camera Muncii, asemenea revendicări provoacă o clătinare din cap. „Industria se plânge că nu poate ocupa locurile vacante. Dar, în loc să facă locurile de muncă mai atractive și să îmbunătățească condițiile de muncă, ar trebui să fie recrutați mai mult lucrătorii din țări terțe“, critică Silvia Hofbauer, șefa piața muncii și integrare la Camera Muncii din Viena.

Nici regulamentul pentru lucrătorii sezonieri permanenți și nici cartonașul roșu-alb-roșu nu ar contribui la condiții de muncă mai bune, dar acestea și salarizarea bună ar fi cheia angajaților motivați, potrivit unui comunicat de presă.