carnet-de-conducere_permis-de-conducere-führerschein-erichmocanuTV

Din toamna gata cu testele Corona in școlile din Bayern

Spre deosebire de 2021, noul an școlar din Bavaria ar trebui să înceapă în toamnă fără testare obligatorie. În schimb, conform deciziei cabinetului, Statul Liber se bazează pe teste corona voluntare acasă. Asociaţiile de profesori reacţionează cu prudenţă.

Cu câteva zile înainte de începerea vacanței de vară în Bavaria, cabinetul bavarez a luat o decizie fundamentală pentru începerea noului an școlar: Un test corona, așa cum a fost cazul pentru multe luni în anul școlar curent, „nu este planificat”. deocamdată” pentru toamnă a anunțat Cancelaria de Stat după o ședință de cabinet.

„Medicii și experții recomandă școlilor și centrelor de zi să se abțină de la teste aleatorii”, a explicat ministrul Sănătății Klaus Holetschek (CSU). „De aceea ne bazăm pe teste voluntare pentru copii, studenți și personal după vacanță, pe care toată lumea le poate face acasă”. Statul Liber asigură autotestele pentru școli și centre de zi și furnizorii acestora. Ar putea solicita testele prin intermediul autorităților administrației raionale. Potrivit Cancelariei de Stat, copiii cu vârsta de până la cinci ani pot beneficia în continuare de teste gratuite pentru cetățeni la centrele de testare.

Bavaria are stocuri mari de testare

Holetschek a subliniat că Bavaria și-a luat măsuri de precauție. „Avem suficiente teste care sunt în stoc la autoritățile administrației raionale și în depozitul central de pandemie pentru a putea testa în școli câteva săptămâni, de exemplu”.

Potrivit Cancelariei de Stat, pe lângă stocurile din școli și centre de zi, Statul Liber are „alte stocuri de aproximativ unsprezece milioane de autotestări la autoritățile administrative raionale și aproximativ opt milioane de autotestări în depozitul central de pandemie”. În plus, până la sfârșitul lunii septembrie pot fi solicitate până la 62 de milioane de autotestări prin intermediul acordurilor-cadru existente. Pentru a se pregăti pentru posibile scenarii de toamnă-iarnă, Statul Liber va scoate, de asemenea, ca măsură de precauție, contracte de licitație pentru autotestări pentru utilizare în instituții și școli pentru încă 20 de milioane de teste pe lună pentru perioada octombrie-octombrie. Decembrie.

Este important „să fii pregătit pentru toate eventualitățile”, a subliniat Holetschek. Potrivit deciziei cabinetului, cele aproximativ 150 de centre de testare corona ale autorităților administrației raionale ar trebui să rămână în funcțiune cel puțin până la sfârșitul anului. Același lucru este valabil și pentru pistele de testare mobile guvernamentale.

Asociația profesorilor Realschule: „Școlile nu sunt centre de testare”

Asociațiile de profesori bavarezi sunt ușurate că școlile nu vor mai fi responsabile pentru desfășurarea testelor deocamdată. „Școlile nu sunt centre de testare”, subliniază șeful Asociației profesorilor din Realschule bavareze, Jürgen Böhm, la întrebarea BR24. Și președintele Asociației Profesorilor din Bavaria (BLLV), Simone Fleischmann, spune: „Ar fi bine dacă am fi eliberați de responsabilitate”.

În opinia lui Böhm, testele ar fi practic necesare pentru copiii și tinerii din afara școlii. Consideră că este bine să pună la dispoziție teste pentru un anumit timp și să „dai responsabilitate familiei”. Cu toate acestea, încă nu este clar „cum ar trebui să ajungă studenții la aceste autotestări”.

BLLV: Școlile au nevoie de linii directoare clare

Președintele BLLV Fleischmann vede multe semne de întrebare până acum. „Voluntariatul” sună bine la început, dar trebuie să fie mai mult decât un calcul politic și trebuie să fie justificat medical. Mai presus de toate, toate întrebările conexe trebuie clarificate, școlile au nevoie de linii directoare clare. „Ce înseamnă voluntariat? Care sunt consecințele?“ Testarea are sens numai dacă se stabilește cum se procedează dacă rezultatul este pozitiv.

Fleischmann a subliniat că nu este sarcina profesorilor să vină cu pași concreti la fața locului după o decizie a cabinetului. „Guvernul de stat este responsabil pentru procedura în managementul corona”.

Minister: Școlile și părinții vor fi informați
Cancelaria de Stat a lăsat inițial deschis cum trebuie organizată în practică problematica testelor rapide către părinți sau elevi. Un purtător de cuvânt al Ministerului Educației a asigurat BR24 că „școlile și părinții vor fi informați”.

Cerința cuprinzătoare a măștii în școli nu este posibilă
Noul an școlar începe anul acesta pe 13 septembrie. Anul trecut, chiar înainte de vacanța de vară, era clar că se vor menține testele regulate în școli și că măștile vor fi din nou obligatorii în sala de clasă – „mai presus de toate pentru a preveni infecțiile de la cei care se întorc din călătorii”.

Cu toate acestea, guvernul de stat are în prezent mult mai puține opțiuni decât în ​​urmă cu un an: Legea federală de protecție a infecțiilor permite în prezent doar statelor federale să ofere protecție de bază. În conformitate cu aceasta, de exemplu, testarea obligatorie este permisă în școli, dar nicio cerință cuprinzătoare a măștii în sala de clasă.

Țările pot impune măsuri mai stricte pentru anumite zone – dacă sunt declarate hotspot printr-o rezoluție a parlamentului de stat. Potrivit premierului Markus Söder (CSU), un astfel de pas nu este planificat în prezent în Bavaria – în ciuda incidențelor foarte mari de șapte zile în mai multe raioane și a unei situații tensionate în unele spitale. Regula federală a hotspot-ului este impracticabilă și nepotrivită, a subliniat Söder din nou astăzi.

Piazolo împotriva închiderii școlilor

Legea privind protecția împotriva infecțiilor este valabilă până pe 23 septembrie. Ministrul Sănătății Karl Lauterbach (SPD) și ministrul Justiției Marco Buschmann (FDP) negociază în prezent la nivel federal măsurile coronare pe care statele federale le pot lua apoi.

Ministrul Educației din Bavaria, Michael Piazolo (Alegători Liberi) a avertizat că măsurile coronare în școli trebuie să fie în conformitate cu restricțiile din afara. „Nu putem sărbători la un Oktoberfest cu aproape șase milioane de vizitatori fără a lua măsuri, în timp ce în școli se aplică reguli stricte”, a spus el grupului de media Bayern în vederea Oktoberfest. „Pe bună dreptate, oamenii nu ar mai înțelege asta, așa că măsurile trebuie să fie consecvente”.

Politicianul cu votul liber a respins din nou închiderea reînnoită a școlilor din cauza unui posibil val de toamnă corona: „Școala nu doar ca loc de învățare, ci și ca loc social, este prea importantă pentru ca noi să ne implicăm din nou în închiderea școlilor la nivel național. maxima este predarea fata in fata”.

Avertisment urgent

Politicianul în domeniul educației ecologice Thomas Gehring i-a cerut ministrului „să-și facă temele” în loc să se plângă de guvernul federal. Până acum, Piazolo a lăsat administrațiile școlilor „bâjbând în întuneric spre toamnă”, a declarat Gehring pentru Serviciul de presă evanghelic.

Președintele BLLV Fleischmann cere, de asemenea, o „strategie clară” de la guvernul statului în interviul BR24, scenarii pentru toamnă și instrucțiuni de acțiune. Mai ales acum, în ultima săptămână de școală, mulți părinți se întreabă cum vor continua lucrurile după vacanță. „Avem nevoie de discuții acum”. Transparența totală este necesară – în chestiunile de politică corona, dar și în gestionarea penuriei de profesori și integrarea studenților refugiați din Ucraina. Dacă guvernul statului vrea să continue să conducă „la vedere” aici, înseamnă: „Mergem la zid în septembrie”.