Incidența de șapte zile atinge un nou maxim

Numerele corona cresc rapid. Până acum, acest lucru nu s-a reflectat în secțiile de terapie intensivă. Nu încă? Experții cer ca situația din clinici în ansamblu să fie luată în considerare.

Berlin – Varianta virusului Omicron duce la creșterea rapidă a numerelor corona din Germania. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), incidența de șapte zile a atins din nou un nivel maxim sâmbătă dimineața, iar numărul de noi infecții la 100.000 de locuitori pe săptămână a crescut la 497,1. Spre comparație: cu o zi înainte incidența a fost de 470,6, acum o săptămână era de 335,9. Autoritățile sanitare au raportat RKI 78.022 de noi infecții în decurs de o zi. În urmă cu o săptămână, au fost 55 889. 235 de decese au fost înregistrate în Germania în 24 de ore.

Conform constatărilor RKI, omicronul este acum predominant în această țară. Potrivit președintelui RKI Lothar Wieler, Germania intră într-o „nouă fază a pandemiei” cu răspândirea variantei extrem de contagioase și creșterea bruscă a numărului de infecții. „Numărul pur de cazuri va fi mai puțin decisiv. Este mai important câți oameni se îmbolnăvesc grav de Covid-19 și cât de puternic va fi apoi împovărat sistemul de sănătate”, a spus Wieler vineri.

Guvernul federal trebuie să remedieze rapid situația

Medicul de terapie intensivă Christian Karagiannidis face eforturi pentru o mai bună înregistrare a pacienților coronarieni în spitale. „Situația din secțiile normale din Germania poate deveni deosebit de dramatică dacă numărul cazurilor continuă să treacă prin acoperiș”, a declarat directorul științific al registrului de terapie intensivă al Asociației Interdisciplinare Germane pentru Terapie Intensivă și Medicină de Urgență (DIVI) din „Rheinische Post” (sâmbătă). .

„Avem nevoie, în sfârșit, de un sistem de monitorizare care, la fel ca registrul de terapie intensivă, înregistrează în mod fiabil pacienții din spital infectați cu corona. Până acum, acesta a fost un zbor orb inacceptabil pe care nu ni-l mai putem permite.” Guvernul federal trebuie să remedieze rapid situația, a spus Karagiannidis.

Situația din clinici

Valul omicron nu sa reflectat recent în unitățile de terapie intensivă din Germania. Potrivit celor mai recente date Divi, numărul de persoane infectate cu corona tratate acolo a scăzut chiar sub pragul de 3000 pentru prima dată de la jumătatea lunii noiembrie. Cu toate acestea, RKI a dat numărul total de pacienți corona internați în clinici la 100.000 de locuitori în decurs de șapte zile la 3,23 vineri (joi: 3,09, miercuri: 3,13). A crescut din nou pentru prima dată în câteva zile. Numărul nu este publicat în weekend.

Prim-ministrul Bavaria Markus Söder a avertizat în „Münchner Merkur”: „Trebuie să urmărim foarte atent situația în următoarele două săptămâni.” Până acum, experții au raportat un număr mai mic de pacienți în spitale și cursuri mai blânde. „Omicron nu este Delta. Asta înseamnă: trebuie să adaptăm exact ce reguli sunt absolut necesare, dar și proporționale.”

„Trebuie să acordăm atenție și componentei sociale și sociale”

Potrivit lui Söder, este necesară o abordare mai largă”: „Nu va mai fi suficient să privim situația doar din punct de vedere medical și virusologic. De asemenea, trebuie să acordăm mai multă atenție componentelor societale și sociale.” Șeful CSU s-a poziționat până acum ca un susținător al unor măsuri deosebit de stricte împotriva coronavirusului.

Președintele Divi, Gernot Marx, a declarat pentru rețeaua editorială Germania că persoanele cu vârsta sub 35 de ani sunt în prezent infectate în principal cu omicron. „Aceștia dezvoltă o evoluție severă mult mai puțin frecvent decât persoanele în vârstă, așa că nu sunt încă sau doar ocazional pacienți în unitățile noastre de terapie intensivă”.

Potrivit lui Marx, este de așteptat ca, în comparație cu varianta Delta, în care aproximativ 0,8 la sută din toate persoanele infectate au trebuit să fie tratate la terapie intensivă, semnificativ mai puține persoane care au fost testate pozitiv să experimenteze o evoluție atât de severă. „În cazul în care incidentele cresc brusc din cauza răspândirii foarte rapide, aceasta rămâne, desigur, o problemă”, a avertizat el. „Așa că sperăm că numărul de pacienți cu Covid-19 poate scădea semnificativ înainte să vină următorul val”.

Expertul din München Clemens Wendtner a avertizat că o a patra vaccinare corona ar trebui pregătită rapid – cu vaccinurile disponibile. „Pentru mine, o a patra vaccinare la patru până la șase luni după cea de-a treia vaccinare ar fi o măsură adecvată”, a spus medicul-șef infecțiologie de la Clinica Schwabing din München de la Agenția Germană de Presă.

În același timp, însă, el a subliniat că, din lipsă de date, încă nu există nicio recomandare din partea Comisiei Permanente de Vaccinare (Stiko) pentru o a patra vaccinare. Se spune adesea că se dorește să aștepte vaccinul adaptat Omikron. „Dar mă tem că va dura prea mult”, a spus Wendtner. Noi vaccinuri nu sunt de așteptat înainte de aprilie – dar valul Omicron se apropie acum.