Long Covid: 2500 sunt momentan inapți pentru muncă

Aproximativ 2.500 de oameni din această țară nu pot lucra în prezent din cauza Covid-ului îndelungat. Numai în ultimele douăsprezece luni, Fondul austriac de asigurări de sănătate (ÖGK) a avut 46.000 de concedii medicale din cauza consecințelor pe termen lung ale unei infecții corona.

„Nu se știe câți pacienți sunt tratați în ambulatoriu din această cauză, situația precară a datelor ne face dificilă munca”, spune Andreas Huss, reprezentantul angajaților ÖGK. Pentru că medicii generalişti autohtoni (spre deosebire de Germania) nu trebuie să-şi introducă diagnosticele în sistemul electronic de raportare, iar bazele de date epidemiologice nu pot fi legate între ele.

„Simptomele posibile includ patru pagini DIN A4, majoritatea sunt în regulă după două sau trei săptămâni. Vorbim doar despre Covid lung de la șase luni încolo”, explică Edgar Wutscher, președintele medicilor generaliști. Care, ca și ÖGK, pledează ca medicii de familie să fie punctul de contact.

Wutscher spune despre înregistrare: „Trecerea diagnosticului la codificare este planificată independent de Covid-19, se lucrează la o soluție comună. „Studiile internaționale arată cât de mult lovește Covid-ul: o treime dintre cei care se aflau într-o unitate de terapie intensivă din cauza unei infecții nu pot lucra permanent.