Noi reguli Corona: Ce planifica guvernul german pentru toamnă?

Regulile Corona pentru toamnă urmează să fie anunțate în curând. Un acord între ministrul sănătății și ministrul justiției este iminent. Timp de săptămâni, amândoi s-au chinuit să găsească cursul potrivit pentru controlul infecțiilor.

Va fi o toamnă grea, pandemia corona nu s-a terminat, avertizează iar și iar ministrul federal al Sănătății Karl Lauterbach (SPD). Mulți oameni de știință sunt de acord cu el. Ei prevăd că numărul infecțiilor va crește semnificativ în următoarele câteva luni. Motivul este varianta foarte contagioasă a virusului corona BA.5, care se răspândește rapid în Germania.

Lauterbach: Cifrele Corona vor crește brusc

Lauterbach explică clar în interviul BR: nu numai numărul de infecții, ci și numărul de decese și numărul de pacienți cu Covid-ul lung va crește. „Nimeni nu își poate dori asta cu adevărat”, a spus ministrul. De aceea, el luptă pentru o lege de protecție a infecțiilor care să permită guvernelor federale și statale să ia măsuri de protecție cuprinzătoare. Cutia instrumentului deseori citată ar trebui să fie plină.

Recent, această cutie de instrumente a fost mai puțin plină, măsurile de protecție cuprinzătoare, cum ar fi restricțiile de contact și regulile de acces, cu greu au fost posibile din primăvară. Măsurile stricte corona pot fi dispuse doar în zonele cu un număr mare de infecții și o situație tensionată în clinici. În caz contrar, mâinile țărilor sunt în mare măsură legate. Ceea ce este mai puțin o problemă vara ar putea deveni cu siguranță una în toamnă.

Legea privind protecția împotriva infecțiilor expiră la sfârșitul lunii septembrie

Lauterbach trebuie să ajungă la un acord cu colegul său de cabinet și ministrul Justiției Marco Buschmann (FDP). Legea anterioară privind protecția împotriva infecțiilor expiră pe 23 septembrie. Prin urmare, este nevoie de un nou temei juridic pentru viitoarele norme.

Team Freedom vs Team Atention

Lauterbach de la SPD reprezintă echipa de precauție, Buschmann de la FDP vorbește pentru echipa de libertate. Cooperarea dintre miniștri este bună, ambii pretind jurnaliștii. Dar o privire în spatele scenei pictează o imagine diferită. Lauterbach pare enervat când a fost întrebat despre liberali. La începutul guvernării semaforului, politicianul SPD a apărat FDP și compromisurile care au fost găsite împotriva criticilor și le-a prezentat ca o soluție comună. Lauterbach se distinge acum clar de liberali. FDP s-a blocat împotriva multor lucruri pe care le-a considerat utile. Până la urmă, trebuie să numești lucrurile pe numele lor propriu, se plângea Lauterbach în urmă cu câteva săptămâni.

Închiderea școlilor nu mai este posibilă
Secretarul general al FDP, Bijan Djir-Sarai, a subliniat între timp în interviul BR: Nu vor mai fi blocaje și închideri de școli cu noi. „Pașii de acest fel nu mai sunt actualizați în această fază de combatere a pandemiei”, a spus Djir-Sarai.

FDP și ministrul Sănătății chiar par să fie de acord în acest sens: Lauterbach a raportat vineri din negocierile cu Buschmann că nu vor mai exista posibilități de închidere a școlilor.

Ce noi reguli Corona urmează?

Nu se știe încă ce alte măsuri ar trebui să fie posibile sau imposibile. Doar atât: „Trebuie să lucrăm cu măsuri de protecție care merg relativ departe”, spune Lauterbach la ARD. Și asigură: „Vom avea ce ne trebuie”. Pregătiți-vă pentru diferite scenarii. O cerință de mască în interior va juca cu siguranță un rol.

Statele au pus presiune

Nerăbdarea și neliniștea se răspândesc în statele federale. Miniștrii sănătății din țări cer detalii de zile întregi. Ministrul Sănătăţii din Bavaria, Klaus Holetscheck, îl acuză pe Lauterbach de lipsă de transparenţă şi comunicare. Politicianul CSU și mulți dintre colegii săi sunt îngrijorați că nu se vor implica suficient în procesul legislativ. Criticile vin în principal din țările conduse de Uniune.

Ministrul Sănătății Lauterbach și colegul său de cabinet Buschmann trebuie acum să facă față. În multe clinici, numărul pacienților corona este deja în creștere semnificativ din nou. Bolnavii dau peste case cu mai puțin personal – și pentru că numeroși asistente și medici sunt absenți din cauza corona .