Relaxare la locul de muncă – homeoffice și reglementarea 3G

Pe 20 martie 2022, multe dintre reglementările care se aplicau anterior ca parte a pandemiei Corona nu se vor mai aplica. „Actul de modificare a Legii privind protecția împotriva infecțiilor și a altor legi” a adus cu sine regula 3G la locul de muncă și obligația de a lucra de acasă ca fiind cele mai importante inovații. Perioada de valabilitate a fost limitată la 19 martie 2022. Guvernele federale și de stat au decis împreună să nu extindă legea.

erichmocanu.tv oferă informații despre ceea ce se va aplica la locul de muncă în viitor.

Pe 16 februarie 2022, guvernele federale și de stat au decis ca toate „măsurile de anvergură” să fie renunțate la 20 martie 2022, când situația din spitale este sub control. În ceea ce privește legea muncii, nu numai că expiră obligația de birou la domiciliu, ci și reglementarea 3G la locul de muncă.

Obligația de oferta la biroul de acasă nu va fi prelungită

Până acum, conform § 28b paragraful 4 din Legea privind protecția împotriva infecțiilor (IfSG), angajatorii trebuiau să ofere birouri la domiciliu oriunde era posibil. Din 20 martie, acest lucru nu se va mai aplica, cu condiția ca situația de pandemie să o permită. După relaxarea corona, este planificată doar o recomandare pentru a continua să ofere birou la domiciliu. Următoarea conferință de stat federal este programată să aibă loc pe 17 martie 2022. În cazul în care incidența infecției crește din nou în acest moment, măsurile de protecție ar putea fi, de asemenea, extinse contrar așteptărilor.

Oferta la biroul de acasă este încă posibilă pe bază voluntară

Angajatorii pot continua să ofere birou la domiciliu în mod voluntar. Experiența după ridicarea obligației de a oferi biroului la domiciliu în iunie 2021 a arătat că mulți angajatori au continuat să ofere angajaților posibilitatea de a lucra de acasă. Se poate presupune că mecanismele create vor rămâne în vigoare și după 20 martie sau că va exista o trecere la modele hibride. Angajații nu pot refuza să intre la locul de muncă. Altceva se aplică numai dacă angajatul și angajatorul sau consiliul de întreprindere și angajatorul au ajuns la un acord privind munca de acasă. Dacă există un acord expres, trebuie respectate și reglementările acestuia. Acest lucru ar putea duce la un drept al angajaților de a lucra de acasă, dar în orice caz ar trebui respectate orice perioade de preaviz convenite pentru întoarcerea la birou.

Vaccinarea obligatorie legată de instituție

La 10 decembrie 2021, ca parte a „Legii de consolidare a prevenirii vaccinării împotriva COVID-19 și de modificare a altor prevederi în legătură cu pandemia de COVID-19”, Bundestagul a decis că angajatorii trebuie să facă dovada stării de vaccinare și să raporteze, care este un indirect Vaccinări obligatorii pentru cei care lucrează în instituțiile de îngrijire a sănătății și cei care lucrează în îngrijirea persoanelor în vârstă și a persoanelor cu dizabilități. Angajații din unitățile sanitare și de îngrijire trebuie să dovedească angajatorului lor până pe 15 martie că au fost vaccinați sau s-au recuperat sau nu pot fi vaccinați din motive medicale. Așa-numita obligație de vaccinare legată de instituție (§ 20a IfSG) se aplică la nivel național. Odată cu legea adoptată de Bundestag în decembrie pentru a consolida prevenirea vaccinării împotriva COVID-19, pacienții și cei care au nevoie de îngrijiri trebuie să fie mai bine protejați împotriva infecției cu COVID-19. Regulamentul este limitat până la 31 decembrie 2022.

§ 20 a alin.2 teza 1 IfSG nu stabilește consecințele juridice pentru angajații existenți/angajații de dosar în cazul în care obligația de a dovedi nu este îndeplinită. Pentru practica dreptului muncii, acest lucru pune problema particulară a modului în care companiile pot reacționa la angajații care nu oferă dovezi până la termenul limită. Indiferent de problema interzicerii automate a angajării, există o incertitudine juridică cu privire la faptul dacă angajatorul poate elibera angajații de obligația de a presta muncă fără plată dacă obligația de a face dovada nu este îndeplinită. Situația legală este deschisă cu privire la vechii angajați. Angajatorii care doresc să „juce în siguranță” nu încetează să plătească remunerația decât atunci când departamentul de sănătate a emis o interdicție corespunzătoare a activităților.

Unele părți ale guvernului au anunțat, de asemenea, „vaccinarea generală”, care în prezent este încă subiectul unor discuții controversate.

Ordonanța Sars-Cov-2 privind sănătatea și securitatea în muncă nu mai este aplicabilă

Ordonanța privind sănătatea și securitatea în muncă introdusă din cauza pandemiei corona este, de asemenea, limitată până la 19 martie 2022. Acest lucru impune angajatorilor, de exemplu, să monitorizeze conformitatea cu 3G la locul de muncă. De asemenea, îi obligă pe angajatori să efectueze o evaluare a riscurilor și să dezvolte un concept de igienă în companie. Angajatorii sunt încurajați să ia măsuri pentru a menține contactele personale în companie cât mai scăzute posibil. Deși și regulamentul este limitat în timp, nu este de așteptat ca toate măsurile să fie anulate fără înlocuire. Ministerul Federal al Muncii și Afacerilor Sociale (BMAS) va schimba probabil ordonanța și o va adapta la noul proces de infectare.

AEBS.org va fi bucuros să vă sfătuiască!

Aveți întrebări despre noile reglementări, în special despre noua prevedere din § 20a Legea privind protecția împotriva infecțiilor (IfSG) sau aveți nevoie de ajutor pentru formularea unui acord de companie? Atunci contactați-ne. Echipa noastră experimentată de avocați specializați în dreptul muncii vă este alături cu sfaturi și acțiuni și vă va sfătui cum să procedați. Sunați-ne oricând la +49 1573 7301941 (consiliere la nivel național) sau trimiteți-ne un e-mail la info@aebs.org.