Republica Cehă elimină vaccinarea obligatorie planificată pentru seniori


Republica Cehă a dorit să introducă vaccinarea obligatorie pentru seniori și anumite grupuri profesionale. Dar acum noul premier Petr Fiala se dă înapoi.

Republica Cehă își revine decizia de a face vaccinările obligatorii pentru bătrâni și anumite grupuri profesionale. Noul premier Petr Fiala a dat asigurări, după o ședință a cabinetului de miercuri la Praga, că nu va exista nicio cerință de vaccinare în cadrul guvernului său. Politicianul liberal-conservator a explicat că rupturile din societate nu trebuiau să fie adâncite.

Guvernul anterior condus de Andrei Babis a hotărât cu privire la cerința limitată de vaccinare în decembrie ca una dintre ultimele lor acțiuni. Regulamentul trebuia să intre în vigoare în martie. Vaccinarea obligatorie ar trebui să se aplice persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, polițiștilor, pompierilor, soldaților și angajaților din îngrijirea sănătății și casele de bătrâni, printre alții.

Rata de vaccinare în Republica Cehă este de aproape 63 la sută

Potrivit autorității de sănătate a UE ECDC, 62,9% din populația Republicii Cehe a primit imunizare de bază împotriva Covid-19. Aproape o treime din populație a primit și o vaccinare de rapel. Este mai puțin decât în ​​Germania și alte țări din Europa de Vest. Valul omicron provoacă, între timp, un număr record de noi infecții corona. Miercuri, autoritățile sanitare au raportat 28.469 de cazuri noi în 24 de ore.

La ședința sa, cabinetul a lansat și o nouă ediție a Actului privind pandemia. Legea, care altfel ar expira la sfârșitul lunii februarie, conferă autorităților sanitare competențe de anvergură. De exemplu, magazinele pot fi închise.