Cercetătorii au reușit acum să detecteze ARNm din vaccinurile Covid în laptele matern. erichmocanu.tv

Vaccinul ARN din laptele matern – ce trebuie să știe mamele acum

În urmă cu un an, Stiko a recomandat ca toate femeile însărcinate și care alăptează să fie vaccinate cu un vaccin ARNm. Au fost asigurați că ARNm nu a fost detectabil în laptele matern. Un studiu demonstrează acum contrariul.

Ce trebuie să știe mamele?

Femeile care alăptează ar trebui să se vaccineze împotriva Covid-19? Recomandarea Comisiei Permanente de Vaccinare (Stiko) este clară. Ea recomandă „toate femeile care alăptează nevaccinate să fie vaccinate de două ori cu un vaccin ARNm împotriva Covid-19 în timpul alăptării”.

Recomandarea este acum în vigoare de peste un an. Societatea Germană de Ginecologie și Obstetrică recomandă în mod expres vaccinarea împotriva Covid-19 pentru femeile însărcinate și care alăptează. 

Îngrijorarea că ARNm de la vaccinurile Covid ar putea fi transmisă și sugarilor prin laptele matern a fost eliminată categoric la acea vreme.

BMG: Fără ARNm în laptele matern

Ministerul Federal al Sănătății a scris pe Twitter pe 26 septembrie 2021 : „Puteți continua să alăptați ca de obicei după vaccinarea împotriva coronavirusului . ARNm-ul vaccinului nu a putut fi detectat în laptele matern.” 

Într-un infografic care însoțește tweet-ul, se mai poate citi că, conform studiilor actuale, nu este necesar să luați o pauză de la alăptare sau să nu alăptați după vaccinarea cu un vaccin mARN. 

MDR a dedicat chiar și o verificare a faptelor subiectului la acea vreme : „Vaccinarea involuntară împotriva Covid-19 prin lapte matern: nu este adevărat.” Articolul asociat explică: 

„Femeile care alăptează care au fost vaccinate împotriva Covid-19 nu transmit substanțele active (în special ARNm) copilului lor prin laptele matern. Niciun ARNm nu a putut fi detectat în laptele matern pentru preparatele de la Pfizer/BionTech și Moderna. Probele au fost examinate la 4 până la 48 de ore după inoculare. ARNm din vaccinuri este foarte fragil, se descompune la scurt timp după injectare și nu ar trebui să intre în fluxul sanguin al mamei.”

Dar acum: ARNm al vaccinurilor Covid-19 detectat în laptele matern

Deși femeile însărcinate și mamele care alăptau au fost excluse din studiile mari de aprobare ale producătorilor din cauza problemelor de siguranță, Stiko a găsit suficiente studii până în septembrie 2021 care au demonstrat siguranța vaccinurilor în timpul sarcinii și alăptării. 

Astăzi, aproape exact un an mai târziu, situația studiului s-a schimbat însă. Renumitul jurnal „JAMA Pediatrics” raportează că ARNm din vaccinurile Covid-19 a fost detectat în laptele matern. 

Studiul este foarte mic, cu doar unsprezece participanți. În ciuda numărului mic de participanți, ARNm-ul vaccinurilor a putut fi detectat în laptele matern examinat al mai mult de jumătate dintre mamele care alăptează examinate în decurs de 48 de ore după vaccinare cu un preparat de la BionTech/Pfizer sau Moderna.

Nanoparticule de lipide în glandele mamare

Rezultatele sunt, de asemenea, interesante, deoarece oferă o indicație despre modul în care nanoparticulele lipidice care conțin ARNm sunt distribuite în organism. Autorii studiului scriu: 

„Aceste date demonstrează, pentru prima dată după cunoștințele noastre, biodistribuția ARNm a vaccinului Covid-19 în celulele mamare și capacitatea potențială a veziculelor extracelulare de a împacheta ARNm de vaccin, care poate fi transportat la celule îndepărtate”.

S-a raportat puțin despre biodistribuția și localizarea nanoparticulelor lipidice în țesuturile umane după vaccinarea ARNm Covid-19. „La șobolani, au fost detectate niveluri scăzute de ARNm din vaccin în țesutul inimii, plămânilor, testiculelor și creierului până la trei zile după administrarea intramusculară, indicând biodistribuția tisulară. Speculăm că, după administrarea vaccinului, nanoparticulele lipidice care conțin ARNm al vaccinului sunt transportate la glandele mamare prin căi hematogene și/sau limfatice.”

„Se recomandă prudență” în primele 48 de ore

Autorii consideră că este „sigur” să alăptați după o vaccinare împotriva Covid-19, dar scriu în mod specific: „Cu toate acestea, trebuie avută precauție atunci când alăptați copiii sub șase luni în primele 48 de ore după vaccinarea mamei, în așteptarea unor studii suplimentare de siguranță”. au fost efectuate”.

În plus, oamenii de știință cred că trebuie examinat impactul potențialului absorbție a mARN-ului vaccinului asupra răspunsului imun la vaccinările de rutină administrate sugarilor în primele șase luni de viață.

Concluziile autorilor ridică câteva întrebări: Cum este posibil ca ARNm-ul vaccinului să poată fi detectat acum în laptele matern, dar nu încă în iulie 2021? La acel moment, printre altele, „ Ärzteblatt ” a raportat un studiu la fel de mic cu șapte participanți, publicat și în „JAMA Pediatrics”, care a ajuns la concluzia opusă.

Vor fi noi studii?

De ce nu au fost efectuate studii mai ample pentru a se asigura cu adevărat că vaccinarea împotriva Covid-19 este sigură în timpul alăptării? 

Cu toate acestea, și mai importantă este întrebarea cum vor fi utilizate acum noile date: vor exista acum studii care să examineze măsura în care vaccinarea împotriva Covid-ului a femeilor care alăptează afectează sănătatea copiilor lor? Stiko își vor reconsidera recomandarea? Ar trebui femeile care alăptează să ia o pauză de două zile de la alăptare după vaccinare?

Ce trebuie să știe acum mamele care alăptează?

Wolfgang Paulus, expert principal în toxicologie reproductivă la Spitalul Universitar din Ulm, a răspuns la ultima întrebare într-un interviu cu FOCUS online: 

„Cerința anterioară a fost că s-a spus că cel mult cantitățile mici care pot ajunge prin tractul gastrointestinal nu sunt atât de relevante încât să se recomande o întrerupere a alăptării. Pentru că consecințele sunt masive. Multe mame s-ar putea să nu îndrăznească nici măcar să se vaccineze, deoarece nu pot refuza alăptarea unui copil alăptat complet timp de 48 de ore.”

Doar atunci când este sigur că cantități mai mari de ARNm ajung și în sângele sugarilor se poate gândi serios la asta. „Dacă puteți extrage și copilul acceptă laptele extras în această perioadă de timp, puteți face asta, desigur”, spune Paulus.

Cu toate acestea, el ar sfătui să nu se vaccineze , deoarece mama nu ar beneficia ea însăși de vaccinare și nici nu ar putea transmite nici un anticorp copilului ei prin laptele matern. 

Este în natura lucrurilor că există în mod constant noi descoperiri în știință. Studiul publicat acum arată din nou că există încă multe lucruri pe care nu le știm despre vaccinurile încă relativ noi. Cu toate acestea, se poate aștepta ca și această deschidere să fie comunicată.