Vaccinul Pula: Primul ser anti Covid-19 din Africa va fi fabricat în Botswana!

Botswana a primit 100 de milioane de doze din primul vaccin Covid-19 din Africa Subsahariană denumit Pula Corbevax. Dr. Patrick Soon-Shiong spune că vaccinul este „activ“ împotriva tuturor variantelor Covid-19.

Președintele Botswanei Mokgweetsi Masisi spune că guvernul său „este hotărât să dicteze o nouă moștenire asociată cu accesul la medicamente“. Botswana a primit 100 de milioane de doze din primul vaccin Covid-19 din Africa Subsahariană – Pula Corbevax – care va fi în cele din urmă fabricat pe teritoriul național, anunta publicatia News24.

„Pula“, un cuvânt din Setswana – limba locală – care înseamnă „ploaie“ sau „binecuvântare“, este, de asemenea, numele monedei din Botswana. Vaccinul va fi produs în Botswana de NantBotswana, o societate mixtă între guvernul Botswanei și NantWorks a miliardarului de origine sud-africană Dr. Patrick Soon-Shiong. Într-un mesaj pe Twitter, Soon-Shiong a declarat că vaccinul a fost „o piatră de hotar atinsă și una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe din cariera mea medicală“.

Soon-Shiong a vorbit marți, la lansarea construcției fabricii de producție NantBotswana. El a spus: „Acest vaccin numit Pula Corbevax a fost testat și s-a dovedit a fi activ împotriva tuturor variantelor Covid-19, inclusiv Omicron. Dezvoltat de Centrul pentru dezvoltarea vaccinurilor din cadrul Spitalului de Copii din Texas și de Baylor College of Medicine din Statele Unite, vaccinul este o subunitate proteică și nu este brevetat. Acest lucru înseamnă că va fi ușor accesibil și suficient de ieftin pentru statele sărace. Vaccinul este deja aprobat pentru utilizare în Bangladesh, India și Indonezia.“

Luând cuvântul la lansare, președintele Masisi a declarat că țara sa este pe cale să facă ceva care va schimba accesul Africii la asistență medicală. „Suntem hotărâți să dictăm o nouă moștenire asociată cu accesul la medicamente, vaccinuri și alte tehnologii de sănătate… este, prin urmare, intenția noastră, convingerea noastră, că deschiderea acestei unități de fabricare a vaccinurilor va contribui în mare măsură la schimbarea acestei povești“, a spus el. Dar Botswana va trebui să aștepte până în 2026 pentru a fabrica vaccinul Covid-19, precum și alte vaccinuri și medicamente pentru boli cronice, atunci când construcția fabricii va fi finalizată.