Aici există Bani de la stat pentru a economisi energie

Noi subvenții se vor aplica începând cu 15 august – și odată cu ele, conversiile se vor plăti mai repede!

Fie că este vorba despre un sistem solar, sistem fotovoltaic sau trecerea la un nou sistem de încălzire – în vremuri de creștere a prețurilor la energie, interesul pentru sursele alternative de energie este în creștere.

Avantajul: Dacă îți optimizezi casa din punct de vedere al tehnologiei energetice , poți beneficia de subvenții de la stat. Aceste granturi sunt foarte populare: numai în ultimele patru luni, Oficiul Federal pentru Economie și Controlul Exporturilor (BAFA) competent a primit peste 50.000 de cereri pe lună.

Părțile interesate ar putea fi nevoite să investească niște bani pentru a achiziționa dispozitivele, dar conversia se amortizează, de obicei, în câțiva ani.

erichmocanu.TV explică la ce subvenții vă puteți aștepta în diferitele domenii – și cum să aplicați pentru subvenții.

Primii pași

Oricine plănuiește acum modificări la casa lor ar trebui să solicite în prealabil sfatul unui expert în energie aprobat. Pentru unele măsuri, acest lucru este chiar obligatoriu. În acest fel, erorile de planificare pot fi evitate.

Consultanții vă vor ajuta și cu așa-numita „descriere tehnică a proiectului”, de care veți avea nevoie pentru unele dintre măsurile aplicației dumneavoastră. Se explică măsurile planificate. Veți primi, de asemenea, un număr de identificare pentru proiectul dvs. Puteți găsi expertul potrivit la www.energie-efficiency-experten.de.

Avantajul: De obicei, profesioniștii au deja contact cu meseriașii potriviți și vă pot ajuta cu plasarea.

Cum să aplici pentru granturi

Granturile pot fi aplicate online pe site-ul BAFA. Acest lucru se întâmplă înainte ca măsura să fie efectuată, adică lucrarea este finalizată. Important: Comanda pentru lucrările de renovare nu trebuie să fi fost încă acordată.

Finanțarea este oferită ca parte a „Finanțării federale pentru clădiri eficiente” (BEG). Important: Toate granturile menționate în acest articol se aplică cererilor primite după 15 august – de atunci se vor aplica noi tarife.

▶︎ Ce trebuie să trimit? Cererea pentru proiectul dumneavoastră planificat și, pentru unele măsuri, „Descrierea tehnică a proiectului”. Acest lucru se poate face online pe site-ul BAFA. Dacă totul este în regulă, veți primi o așa-numită notificare de grant. Asta înseamnă că proiectul tău a fost aprobat pentru finanțare.

Odată ce ați finalizat lucrările la proiectul dvs., puteți trimite facturile și online. În acest fel, BAFA poate verifica dacă fondurile furnizate au fost utilizate și pentru măsurile planificate – și plătește subvenția.

Important: aveți la dispoziție maximum 60.000 EUR în finanțare pe an calendaristic și unitate rezidențială. Aceste fonduri pot fi, de asemenea, împărțite între diferite măsuri de remediere.

Potrivit Oficiului Federal pentru Afaceri Economice și Protecția Climei, în Germania sunt posibile aprobări anuale de 13 până la 14 miliarde de euro, dintre care 12 până la 13 miliarde sunt pentru renovări. Spre comparație: în 2021 s-au cheltuit în jur de opt miliarde de euro pentru renovare, în 2020 au fost în jur de cinci miliarde de euro.

Instalați sistem fotovoltaic

În aceste sisteme, energia solară este transformată în energie electrică. Aceasta este apoi fie consumată direct în gospodăria proprie, fie deturnată în rețeaua publică de energie, care la rândul său este remunerată. Cu alte cuvinte, factura de energie electrică va fi mai mică într-un fel sau altul.

Sistemele fotovoltaice sunt finanțate de așa-numita „Renewable Energy Sources Act” (EEG). Aceasta înseamnă că tu, în calitate de operator al sistemului, primești bani pentru kilowați-oră pe care îi alimentezi în rețeaua electrică. În funcție de sistem, această plată este între șase și doisprezece cenți pe kilowatt oră.

Costuri pentru un astfel de sistem: intre 7.000 si 13.000 de euro, in functie de performanta.

Comunitățile și municipalitățile oferă finanțare suplimentară pentru achiziționarea și instalarea sistemelor – subvențiile variază în funcție de oraș și de stat federal. Merita intrebat!

Instalați ferestre noi

Ferestrele potrivite oferă o protecție excelentă de izolare termică. Aceasta înseamnă că atunci când încălziți, căldura este mai bine păstrată în casă și eliberată afară mai lent.

Important: Investiția minimă trebuie să fie de 2000 de euro brut – cota de subvenție este atunci de 15 la sută din această sumă.

Bine de știut: dacă upgrade-ul este realizat ca parte a așa-numitei „foii de parcurs de renovare individuală” (iSFP) a unui program de finanțare, este posibil un bonus de finanțare suplimentar de cinci procente.

Costul ferestrelor noi variază în funcție de dimensiune și material.

Îmbunătățiți izolația

Aceasta include așa-numitul „plic al clădirii”. Aceasta înseamnă, de exemplu, pereții exteriori, zonele acoperișului sau suprafețele podelei.

Același lucru este valabil și aici ca și în cazul ferestrelor: frigul de afară este mai greu să intre în casă, iar căldura este eliberată în lumea exterioară mai lent. Opusul este adevărat vara: răcoarea rămâne mai mult timp în casă, căldura vine mai încet.

Exact aceleași opțiuni de subvenție se aplică izolației casei ca și ferestrelor noi.

Prețurile variază foarte mult și aici. Starea casei, materialele folosite și amploarea renovării au impacturi diferite.

Achiziționați un sistem solar termic

În cazul sistemelor solare, energia soarelui este „captată” de un sistem de pe acoperiș și transformată în căldură. Această căldură este apoi folosită pentru a încălzi apa potabilă sau pentru încălzire. Aproximativ zece la sută din toate clădirile din Germania folosesc deja energie solară.

Sistemele solare termice sunt subvenționate de stat cu până la 25 la sută.

Un astfel de sistem are un preț între 5.000 și 10.000 de euro.

Schimbați sistemul de încălzire

Oficiul Federal pentru Afaceri Economice și Protecția Climei ar dori să reducă semnificativ dependența Germaniei de petrolul și gazele rusești. De aceea se pun la dispoziție noi subvenții, în special pentru sistemele de încălzire.

Din 15 august, oricine își înlocuiește sistemul de încălzire pe gaz va primi și un bonus de înlocuire a sistemului de încălzire de zece procente – pe lângă cota obișnuită de subvenție.

Aceste subvenții sunt disponibile pentru diferitele sisteme de încălzire

Uzina de biomasă

Într-o fabrică de biomasă, peleții de biomasă și așchiile de lemn sunt arse, adică combustibilul obținut din materii prime regenerabile. Există o subvenție regulată de zece la sută. În plus, poate exista zece procente pentru o schimbare de încălzire. Există și bonusul de inovație în biomasă. Asta înseamnă cinci la sută.

Deci finanțare maximă: 25 la sută.

Pompă de căldură

Aici se folosește căldura din mediu, adică din sol sau din aer. Pompa este alimentată de electricitate. Avantaj: în combinație cu o așa-numită încălzire de suprafață, pompa de căldură poate capta și vara aer mai rece și eliberează-l în clădire.

Pompa de căldură este subvenționată cu 25 la sută. Există și zece procente pentru un schimb de încălzire. În plus, există un bonus de cinci procente la pompă de căldură.

Finanțare maximă: 40 la sută.

Încălzire hibridă cu energie regenerabilă (încălzire EE) FĂRĂ încălzire cu biomasă: Aceasta este o încălzire care utilizează diferite forme de energie pentru încălzire. Un exemplu: o pompă de căldură care este utilizată în combinație cu un sistem solar termic.

Pentru sistemele de încălzire care nu utilizează biomasă, există o subvenție de 25 la sută, plus un bonus de 10 la sută la schimbul de încălzire și un așa-numit „bonus la pompă de căldură” de cinci procente.

► Încălzire hibridă EE CU încălzire pe biomasă

În această formă hibridă, biomasa este utilizată în plus față de o altă sursă de energie regenerabilă.

Subvenția este de 20%, plus un bonus de 10% pentru înlocuirea încălzirii, 5% bonus pentru pompă de căldură și bonusul de inovație pentru biomasă (cinci la sută).

Finanțare maximă: 40 la sută.

Aceste încălzitoare nu sunt finanțate

Instalarea sistemelor de încălzire cu petrol și gaz nu este acceptată. Acest lucru se aplică cazanelor cu condensare pe gaz („pregătite pentru surse regenerabile”), sistemelor hibride de încălzire pe gaz și pompelor de căldură alimentate cu gaz.