Bunăstarea copilului în procedurile judiciare de familie

Consiliul Federal ar dori să permită instanțelor de familie să protejeze interesul superior al copilului. Pe 11 martie 2022, a decis să introducă propriul proiect de lege cu modificări ale legii aplicabile la Bundestag-ul german.

O mai bună clarificare a faptelor

Copiii ar trebui să fie audiați și incluși mai intens de către instanțele de judecată – chiar dacă nu sunt încă capabili să se exprime suficient din cauza vârstei lor. Terții și experții trebuie consultați într-o măsură mai mare pentru a clarifica faptele mai intens. Consiliul Federal subliniază că este, de asemenea, necesar un schimb mai intens de informații între instanțele și birourile de asistență pentru tineret.

Revizuirea măsurilor

Proiectul de lege prevede că măsurile dispuse de instanță în cazurile de punere în pericol a copiilor ar trebui verificate în mod regulat pentru a se vedea dacă acestea au fost efectiv implementate în practică și dacă s-au dovedit a fi eficiente.

Lecții din cazul abuzului Staufen

Prin proiectul său, Consiliul Federal vrea să tragă lecții din așa-numitul caz de abuz Staufen, care a atras atenția la nivel național în 2017. El pune în aplicare recomandările Comisiei pentru Protecția Copilului, care a fost înființată după ce scandalul abuzurilor a devenit cunoscut.

Reluarea unei inițiative anterioare a Consiliului Federal

Rezoluția din 11 martie 2022 corespunde unui proiect pe care Bundesrat l-a înaintat Bundestagului în septembrie 2020. Totuși, aceasta nu a finalizat deliberările, motiv pentru care inițiativa a intrat sub așa-zisa discontinuitate.

Cum merge mai departe

În primul rând, noul guvern federal are ocazia să comenteze propunerea Bundesrat-ului. Apoi transmite ambele documente Bundestag-ului pentru decizie. Nu este specificat când se va trata acest lucru.