Dublu Furt de Cotizații: Angajații NDR se plâng de „filtre politice”

Lista nemulțumirilor la ARD este din ce în ce mai lungă.

Cea mai recentă dezvăluire: La NDR, mai mulți angajați se plâng că raportarea gratuită nu este uneori posibilă. Acest lucru este raportat de „Business Insider” (aparține lui Axel Springer ca BILD), invocând rapoarte confidențiale de investigație.

În consecință, în ultimii doi ani, un total de nouă angajați NDR de la centrul de radiodifuziune din Kiel s-au adresat comitetului editorial al radiodifuzorului. Organismul servește ca punct de contact intern pentru reclamații și are peste 20 de jurnaliști.

„Raportarea a fost parțial împiedicată”

Acuzațiile ridicate de angajați cântăresc foarte mult. „Raportarea este parțial împiedicată și informațiile critice sunt minimizate”, se spune, de exemplu. Sau: „Autorii ar fi retrași și contribuțiile ar fi schimbate masiv în aprobări.” Un „climat al fricii” predomină.

În plângeri se vorbește și despre un „filtru politic”. Executivii ar acționa uneori ca „purtători de cuvânt de presă ai ministerelor”, negând într-un stadiu incipient relevanța subiectelor critice.

DE ASEMENEA, INTERESANT

„Uneori nu se vorbește despre premierul Daniel Günther sau adjunctul său Heiner Garg, ci despre „Daniel” sau „Heiner””, citează „Business Insider” dintr-unul dintre rapoarte. Mijloace: Când a fost vorba de prim-ministru, editorii au fost aparent pe frână când a fost vorba de raportări critice.

NDR a răspuns la dezvăluiri printr-o declarație. Se spune: „NDR respinge acuzația că există un „filtru politic” în postul de radio al statului Schleswig-Holstein. Raportarea este imparțială și independentă.”

Cu toate acestea, la scurt timp după ancheta de presă de la „Business Insider”, angajații NDR din Kiel au fost invitați la un „schimb informal” vinerea viitoare.

„Cu siguranță mulți dintre voi sunteți la fel de uimiți ca și mine de veștile despre conducerea RBB”, a spus mesajul directorului Kieler Rundfunkhaus, Volker Thormählen. „Dar accentul public nu este doar pe RBB. La NDR, observăm acest lucru dintr-un adevărat val de anchete de presă.”

Scandal Raffke la RBB

Au existat turbulențe severe la RBB în ultimele câteva săptămâni, regizoarea Patricia Schlesinger (61 de ani) și-a dat demisia din cauza nepotismului și a risipei taxelor de difuzare, printre altele.

Anterior a fost și președinte ARD, renunțase la acest post cu câteva zile mai devreme.

Având în vedere acuzațiile la adresa radiodifuzorilor de top, activitatea organelor de supraveghere a fost și ea criticată – pentru că nu au intervenit. După demisia lui Schlesinger, Wolf-Dieter Wolf (78 de ani) a demisionat din funcția de președinte al Consiliului de administrație al RBB, iar în urmă cu o săptămână și jumătate, Friederike von Kirchbach (67 de ani) s-a retras din funcția de președinte al Consiliului Audiovizualului.

Între timp, procuratura îl anchetează pe fostul director Schlesinger. A urmat ca director general Hagen Brandstätter (63 de ani), directorul administrativ al postului.