Explozia prețurilor la Doner, Kebab și cârnați amenință existența snack-bar-urilor

Cate stele merita presa?0 Votes

Consecințele războiului din Ucraina pot fi resimțite și la snack-bar-urii. Creșterea prețurilor la carne, gaz și hrana animalelor îi îngrijorează pe proprietarii de magazine de kebab și vânzătorii de cârnați.

De la izbucnirea războiului în Ucraina, prețurile alimentelor au crescut rapid: în supermarketuri, restaurante și în standurile de kebab și cârnați. Dacă mănânci un cârnați la piața din Bad Säckingen sau iei un doner kebab în pauza de prânz, trebuie să plătești cu până la 50 de cenți în plus.

„A trebuit să creștem prețurile la chiflele noastre cu cârnați la grătar din cauza prețurilor crescute la alimente”, spune Jana Kaiser de la măcelăria Boll din Görwihl, care vinde la piața din Bad Säckingen. În loc de 3 euro, rulada cu cârnați la grătar costă acum 3,50 euro. Creșterile de preț pot fi observate și în altă parte. În loc de 6 euro, doner kebab-ul este acum disponibil în unele locuri de pe Rinul Înalt pentru 6,50 sau chiar 7,50 euro. „Din cauza costurilor în creștere, un doner kebab ar trebui să fie de fapt aproape de două ori mai scump”, a declarat Gürsel Ülber, președintele consiliului de administrație al asociației turce de producători de doner kebab din Europa. Vorbește de 7,30 de euro – și are în vedere prețurile obișnuite din Berlin, care erau de 3,50 până la 4,50 de euro. Convertit pentru Rinul Înalt, aceasta înseamnă că prețurile trebuie să crească cu mult peste opt euro.

Creșteri de preț cu până la 80 la sută pentru carnea de vită

Gürsel Ülber invocă creșterea enormă a prețurilor la cumpărarea alimentelor drept motiv. El vorbește de până la 80 la sută față de aceeași lună a anului trecut pentru carnea de vită și chiar de până la 100 la sută pentru pâine. În general, producătorul de frigărui de kebab Adnan Sert de la Royem Döner GmbH din Wehr confirmă aceste creșteri de preț la cumpărare. Daniel Ohl de la Asociația Germană de Hoteluri și Restaurante din Stuttgart raportează și el o creștere în intervalul ridicat de două cifre, dar nu dorește să se angajeze în anumite procente.

Există diverși factori care duc la creșterea prețurilor la produse precum doner kebab sau cârnați. Prețurile gazelor au crescut din nou brusc de la izbucnirea războiului din Ucraina. „O folosim pentru a ne încălzi apa pentru producția de carne”, spune Adnan Sert. Angajata sa din finante, Fatma Sayin, calculeaza: „Acum un an platim 361 de euro pe luna, acum sunt 880 de euro“.

Uleiul de floarea soarelui a devenit, de asemenea, mult mai scump. Ohl nu prea vede o lipsă acolo. Dar, din moment ce acest petrol este adesea produs în Ucraina și mulți oameni se tem că ar putea exista o lipsă de provizii, au acumulat stocuri mari – făcând petrolul un produs de bază rar pe piață și împingând prețurile. Potrivit Fatmei Sayin, folia alimentară folosită pentru a împacheta frigăruile de kebab a devenit, de asemenea, mai scumpă. Același lucru este valabil și pentru făina sau condimentele utilizate în producția de doner kebab.

Războiul din Ucraina afectează prețurile

Jana Kaiser de la măcelăria Boll citează un alt aspect al motivului pentru care carnea este atât de scumpă. „Hrana pentru porci provine adesea din Ucraina și nu mai poate fi livrată în timpul războiului. Prețurile la acestea au crescut și fac producția de carne mai scumpă“, spune ea. În plus, s-a observat de mult timp că cererea de carne de porc din China este în creștere, iar piețele din Europa sunt cumpărate goale. „Aceasta face ca prețurile să crească”, spune Jana Kaiser.

Multă vreme, producătorul de doner kebab Adnan Sert și soția sa Sevin au dezbătut dacă ar trebui să își scumpească produsele. „Desigur că ți-e teamă că clienții vor renunța”, spune Sevin Sert. „Dar dacă realizezi că nu mai ești lichid, nu ai altceva de făcut”. Compania dvs. furnizează magazine de doner kebab din Rinul Înalt până la Mannheim sau Stuttgart. Royem GmbH vinde acum un kilogram de carne cu 5,70 până la 5,90. În noiembrie 2021 era 4,20 euro. Cu toate acestea, întreaga creștere a prețului în achiziție și producție nu a fost încă adăugată la prețul de vânzare.

„Suntem deja îngrijorați de viitor”, spune Sevin Sert. Cu toate acestea, nu se dorește să concedieze niciunul dintre cei 43 de angajați. „Ei au familii și încă plătesc case”. Gürsel Ülber presupune că

Andrea Belegante de la Asociația Federală de Gastronomie de Sistem, care reprezintă lanțurile de burgeri, spune cu privire la situația din industrie: „În această situație specială, ar fi un semnal important de susținere a comerțului cu catering sub forma unei reduceri permanente a TVA la alimente.”

Cate stele merita presa?0 Votes