person holding green canabis
Photo by Aphiwat chuangchoem on Pexels.com

Iată ce spune legea canabisului a lui Lauterbach

Cu o nouă lege privind canabisul, guvernul federal vrea să abordeze dezincriminarea consumatorilor de canabis. Printre altele, este vorba despre reguli stricte pentru noile asociații de cultivare, cultivarea la domiciliu, noi infracțiuni penale și reabilitare.

84 de pagini, zece articole, numeroase amendamente la lege și noi reglementări: erichmocanu.TV a primit de la Ministerul Federal al Sănătății (BMG) proiectul de lege pentru o „Lege privind utilizarea controlată a canabisului și modificarea altor reglementări”. Prescurtat „Legea privind canabisul” sau „CannG”. Proiectul notează „stadiul de prelucrare 28.04.2023, ora 14:26”.

Potrivit rapoartelor, aceasta este versiunea preliminară care a fost prezentată de Karl Lauterbach (SPD) pentru aprobarea departamentului la sfârșitul lunii aprilie. Această versiune este, de asemenea, la dispoziția politicienilor responsabili din grupul parlamentar din Bundestag. De exemplu, purtătorul de cuvânt pentru politica în materie de dependență și droguri al grupului parlamentar al FDP, Kristine Lütke MdB, după cum a confirmat miercuri biroul acesteia pentru erichmocanu.TV.

Conform § 3 alin. 3 al unei noi legi privind livrarea de canabis (CannabG) creată în articolul 1 din CannG, un astfel de club de cultivare – legea îl numește „asociație de cultivare” – poate livra până la 25 de grame de canabis pe zi și până la 50 de grame de canabis pe lună membrilor adulți pentru consum personal. Adolescenților li se poate furniza maximum 30 de grame pe lună, cu un conținut maxim de THC de zece procente. În plus, § 4 CannabG stabilește cerințe clare privind calitatea: de exemplu, este interzisă amestecarea canabisului cu alcool, tutun, alimente sau „arome și alți aditivi”.

Obligații extinse de documentare și raportare pentru cluburile sociale

În plus, legea enumeră numeroase măsuri de siguranță pe care asociațiile de cultivare trebuie să le respecte. Cei care încalcă regulile trebuie să ia în considerare retragerea „permisului de producție și distribuție comunitară”. Pentru a verifica respectarea reglementărilor de către operatori, în caz de îndoială, „autoritatea competentă poate solicita informații de la asociația de cultivare, prezentarea de documente și accesul la proprietatea pacificată a asociației de cultivare”.

În plus, „asociațiile de cultivare” sunt supuse unor obligații extinse de documentare și raportare. În fiecare an, până la 31 ianuarie, autoritățile trebuie să fie informate meticulos cu privire la „cantitățile de canabis și de material de înmulțire produse, distribuite sau distruse de acestea în anul calendaristic precedent”. În plus, trebuie să se precizeze varietatea respectivă, precum și conținutul respectiv de THC și CBD.

Cultivarea la domiciliu nu trebuie să deranjeze vecinii

Consumul de canabis nu este permis în cluburile propriu-zise. Pentru a ține cont de protecția copiilor și a tinerilor, proiectul prevede, în secțiunea 6 (3) CannabG, că este interzis consumul de canabis în stare de ebrietate „în interiorul și pe o rază de 250 de metri în jurul zonei de intrare a asociațiilor de cultivare, a spațiilor adiacente și a posesiilor pacificate ale asociațiilor de cultivare”. De asemenea, este interzis fumatul de iarbă „pe o rază de 250 de metri în jurul zonei de intrare a școlilor, a instalațiilor pentru copii și tineret și a instalațiilor sportive accesibile publicului”, precum și în apropierea locurilor de joacă publice pentru copii. Consumul este, de asemenea, tabu în zonele pietonale între orele 7.00 și 20.00.

Legea privind canabisul reglementează cerințe concrete pentru autocultivarea privată în secțiunea 8 din proiect: „Persoanelor cu vârsta de peste 18 ani li se permite producția necomercială a unui număr total de până la trei plante cu flori de sex feminin pe an calendaristic în scopul consumului personal de canabis (autocultivare privată) în locuința lor sau în zona proprietății lor pacificate.

În urma liberalizării, drogații nu ar trebui să fie o povară pentru vecinii lor: „Autocultivarea privată nu trebuie să provoace deranjamente și perturbări nejustificate în vecinătatea imediată”, se arată în document.

Noi infracțiuni penale în noul CannabG

Capitolul 7 din CannabG tratează în cele din urmă dispozițiile penale și cele referitoare la amenzi în condiții de liberalizare. În viitor, infracțiunea de bază va fi secțiunea 41 din Legea privind canabisul, conform căreia „oricine deține ilegal mai mult de 25 de grame de canabis, cultivă ilegal mai mult de trei plante de sex feminin sau deține ilegal o recoltă anuală de mai mult de trei plante de canabis în zona locuinței sau a proprietății pacificate” va fi pedepsit cu închisoare de până la trei ani sau cu amendă.

În plus, traficul sau exportul ilicit intră sub incidența dispoziției penale. Cu toate acestea, au fost introduse cazuri deosebit de grave (articolul 42) și o infracțiune calificată care a fost transformată în infracțiune (articolul 43): Aceste dispoziții se referă în principal la traficul comercial sau la furnizarea de canabis către copii și adolescenți.

Parchetul poate să se abțină de la formularea de acuzații în cazul în care un acuzat este suspectat că „a comis o infracțiune penală pe baza unei tulburări de dependență legate de canabis și nu este de așteptat o pedeapsă mai mare decât o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani”.

În actuala Lege privind stupefiantele, CannG prevede diverse eliminări în ceea ce privește canabisul (articolul 2 CannG)

Ștergerea sentințelor din registrul central federal.

În cele din urmă, secțiunea 5 din CannabG se referă la anumite măsuri de reabilitare pentru consumatorii de canabis care au suferit dezavantaje din cauza vechii situații juridice:

„În măsura în care o persoană a fost condamnată exclusiv pentru o faptă pentru care prezenta lege nu mai prevede o pedeapsă, înscrierea în Registrul central federal se șterge dacă persoana în cauză depune o cerere corespunzătoare. Același lucru este valabil și în cazul în care legea actuală amenință doar cu o amendă sau cu o amendă cu o consecință colaterală pentru fapta respectivă.” Aceste reglementări țin cont de interesul justificat al celor afectați de a elimina stigmatul condamnării, se arată în proiect.

Se pare că BMG se așteaptă ca un număr mare de persoane vizate să facă uz de acest drept de cerere: „Este posibil ca, după intrarea în vigoare a prezentei legi, să fie depuse un număr mare de cereri prin care se va solicita ștergerea înregistrărilor legate de canabis în Registrul central federal. Pentru a asigura o prelucrare eficientă a cererilor, este necesar să se stabilească o procedură specială. Prin urmare, Ministerul Federal al Justiției este autorizat să reglementeze detaliile procedurii de depunere a cererilor printr-un ordin legal, cu acordul Bundesratului.”

Întrebat de LTO, BMJ nu a dorit să comenteze detaliile. O purtătoare de cuvânt s-a limitat să declare: „Desigur, examinăm proiectul de lege”. Cu toate acestea, nu au existat informații suplimentare în timpul consultării departamentale în curs.

Fumatul țigărilor în mașină în prezența copiilor va fi interzis

În ceea ce privește condamnările consumatorilor de canabis care au avut deja loc, noua CannabG prevede dispoziții tranzitorii în secțiunea 54. „În măsura în care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, nu a fost încă finalizată o condamnare pronunțată exclusiv pe baza unei fapte pentru care prezenta lege nu mai prevede o pedeapsă, aceasta va fi finalizată fără întârziere”, se arată în aceasta. Și mai departe: „Datorită efectului drastic al executării pedepsei, totuși, aceasta trebuie să fie încheiată în cel mult două săptămâni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Nu sunt necesare dispoziții tranzitorii în ceea ce privește anchetele și procedurile penale în curs de desfășurare, deoarece Codul de procedură penală prevede posibilități de încetare a acestora.” Aceasta se referă, probabil, la secțiunea 206b din Codul de procedură penală, care prevede întreruperea procedurilor de către instanțe ca urmare a unei modificări a legii.

În ceea ce privește canabisul și traficul rutier, reglementările stricte actuale vor rămâne în vigoare, cel puțin pentru moment. O creștere a controversatelor limite actuale de THC, care în cele din urmă înseamnă toleranță zero pentru drogații care conduc mașini, nu este planificată prea curând. Mai întâi, trebuie efectuată o evaluare.

În justificarea CannG se precizează: „Dacă furnizarea controlată de canabis adulților în scopuri nemedicale are un impact asupra limitelor aplicabile în traficul rutier (…) poate fi evaluată doar pe o bază științifică și determinată cu implicarea organismelor de experți relevante (în special a Grupului de lucru comun pentru limite și controlul calității – Comisia pentru limite) și ținând cont de principiile dezvoltate de jurisprudența instanței supreme”.

Cu toate acestea, în Legea privind circulația rutieră este introdus un nou § 24b StVG („Participarea la traficul rutier sub influența canabisului”). Acesta sună astfel: „Permisibilitatea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice sub efectul substanței intoxicante canabis menționate în anexa la § 24a este orientată exclusiv către cerințele de siguranță rutieră. Ministerul Federal al Afacerilor Digitale și al Transporturilor va evalua, pe baze științifice, efectele furnizării controlate de canabis adulților în scopuri nemedicale asupra limitelor aplicabile în traficul rutier.”

De altfel, CannG aduce, de asemenea, o nouă protecție a sănătății pentru fumătorii de tutun la volanul mașinii: în viitor, Legea federală privind protecția nefumătorilor va interzice nu numai fumatul de iarbă, ci și țigările în mașină în prezența minorilor și a femeilor însărcinate.