carnet-de-conducere_permis-de-conducere-führerschein-erichmocanuTV

Ministrul Muncii Heil: „Bani pentru climă” împotriva șocului scump

Cate stele merita presa?0 Votes

Energia și alimentele devin din ce în ce mai scumpe – iar semafoarele reacționează deja ușurate: Un prim pachet anti-costisitor (bilet de tren de 9 euro și reducere a taxei pe combustibil) vine pe 1 iunie. În septembrie, va urma o rată forfetară de energie de 300 de euro pentru fiecare plătitor de impozit pe venit.

Și următorul plan este deja în tolbă:

Ministrul federal al Muncii Hubertus Heil (49 de ani, SPD) vrea să facă mai mult anul viitor și lucrează la un alt pachet de ajutor:

Urmează să vină o „alocație de climat social” pentru toți cei care câștigă mai puțin de 4.000 de euro brut pe lună (cuplurile căsătorite împreună 8.000 de euro brut).

„Prețurile în creștere la energie și alimente afectează în mod deosebit oamenii cu venituri mici. Cei care au rezerve puține sau deloc suferă cel mai mult”, a declarat Heil.

Când ar trebui să vină „banii pentru climatul social”? Mai repede „decât își imaginează unii din coaliție” când vine vorba de mântuire. „Dacă este posibil din punct de vedere tehnic, ar trebui să implementăm banii pentru climatul social la 1 ianuarie 2023. Dacă acest lucru nu funcționează, va trebui să lucrăm cu plăți unice.”

Cum intră în cont? Conform voinței lui Heils, banii urmează să fie plătiți o dată pe an, în etape: „După principiul: cei care au cea mai mare nevoie primesc cel mai mult. Cei care nu au nevoie atât de mult primesc. Iar cei care câștigă mult nu primesc nimic”, spune Heil. Pentru că: Pentru cei cu venituri mari, prețurile mari sunt „de asemenea un lucru enervant, dar ei pot face față”.

Cât de mari ar trebui să fie acum banii pentru climă?

Heil trebuie să negocieze asta cu partenerii de coaliție, așa că nu dă nicio cifră. „Încă trebuie să vorbim despre eșalonarea exactă și domeniul de aplicare. Vreau să aduc acest lucru în coaliție pentru că, în calitate de ministru pentru Afaceri Sociale, am o responsabilitate – chiar dacă conducerea tinde să revină ministrului de finanțe și ministrului climatului”, explică Heil.

Potrivit lui Heil, partenerii de coaliție nu îi pot bloca complet banii pentru climă. „În principiu, am convenit asupra proiectului în cadrul negocierilor de coaliție”, spune el.

De ce „bani climatici”? Pentru că banii ar trebui să vină din vasul de preț al CO2 – banii pe care cetățenii i-au scos deja pentru climă la realimentare și încălzire.

Cât timp vor continua să crească prețurile?

Inflația în Germania este în prezent de 7,4% – cel mai ridicat nivel din 1981!

Energia și alimentele în special devin din ce în ce mai scumpe și mai repede.

Dar există speranță că inflația se va diminua din nou încet: Institutul Ifo a stabilit că în luna mai proporția companiilor care intenționează să-și crească prețurile în următoarele trei luni a scăzut pentru prima dată în câteva luni. Excepție: comerțul cu amănuntul. Companiile de acolo vor să continue să crească prețurile.

Cate stele merita presa?0 Votes