Nemțalai încep sa se certe intre ei pentru Gaze Rusești

Angajatorii şi sindicatele germane s-au unit pentru a se opune unei interdicţii imediate a Uniunii Europene asupra importurilor de gaze naturale provenite Rusia ca urmare a războiului din Ucraina, motivând că o astfel de mişcare ar duce la închiderea fabricilor şi la pierderea de locuri de muncă în cea mai mare economie a Uniunii Europenii, relatează The Associated Press.

”Un embargo rapid asupra gazelor ar duce la pierderea producţiei, opriri, o nouă dezindustrializare şi pierderea pe termen lung a locurilor de muncă în Germania”, au declarat Rainer Dulger, preşedintele uniunii federale a asociaţiilor angajaţilor din Germania (BDA), şi Reiner Hoffmann, preşedintele confederaţiei sindicale DGB, într-o declaraţie comună, luni, pentru agenţia de ştiri germană dpa.

Declaraţia vine în timp ce liderii europeni discută despre posibile noi sancţiuni energetice care să vizeze petrolul provenit din Rusia, în urma deciziei din 7 aprilie de a interzice importurile de cărbune rusesc începând cu luna august. Liderii ucraineni susţin că veniturile din exporturile de energie ale Rusiei finanţează războiul Moscovei împotriva Kievului, iar acest lucru trebuie să înceteze.

Cu toate acestea, cele 27 de state membre ale UE primesc aproximativ 40% din gazele naturale şi aproximativ 25% din petrol din Rusia. Analiştii din domeniul energiei susţin că renunţarea la gazele ruseşti este un proces dificil, deoarece majoritatea gazelor naturale sunt livrate prin conducte din Rusia, iar livrările de gaze lichefiate, care pot fi transportate pe nave, sunt limitate pe fondul cererii mari la nivel mondial.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat pentru Funke Mediengruppe că ”un embargo imediat asupra gazelor ar pune în pericol pacea socială în Germania”. În pofida sancţiunilor economice impuse băncilor şi persoanelor ruse, UE continuă să trimită în Rusia aproximativ 850 de milioane de dolari pe zi în schimbul petrolului şi gazelor, chiar dacă guvernele UE condamnă războiul din Ucraina. Printre companiile importante consumatoare de gaze se numără producătorii de sticlă, metale, ceramică şi produse chimice. Oficialii din industrie spun că în multe cazuri gazele naturale ar fi imposibil de înlocuit pe termen scurt. Analiştii mai precizează că ţiţeiul rusesc ar fi mai uşor de înlocuit decât gazele naturale, dar acest lucru ar cauza preţuri mai mari la energie, care ar afecta consumatorii care se confruntă deja cu o inflaţie record în UE de 7.5%.