Poate un chiriaș să instaleze o antenă satelit?

Cate stele merita presa?0 Votes

Este necesară o antenă satelit pentru televiziunea prin satelit. Există câteva opțiuni. Dar au dreptul chiriașilor să instaleze o antenă satelit? Și care este cea mai bună soluție?

Înainte de a monta o antenă de satelit, ar trebui să vă gândiți la locație, deoarece antena va rămâne pe loc pentru o perioadă lungă de timp. Fiecare locație are, de asemenea, avantaje și dezavantaje specifice care trebuie luate în considerare. Puteți citi aici cum să procedați cu instalarea și ce aspecte legale ar trebui să țineți cont.

Poate un chiriaș să instaleze o antenă satelit?

Daca nu vrei sa angajezi o firma specializata pentru a monta antena parabolica, trebuie sa o faci singur. În calitate de chiriaș, totuși, există câteva reguli aici. „Dacă montati un satelit, indiferent unde, și structura clădirii este astfel interferată, aveți întotdeauna nevoie de aprobarea proprietarului”, explică Erich Mocanu de la Asociația AEBS.org. Nu vad dificultăți majore în instalarea unei antene mobile pe balcon. „Dar dacă parabolica este montat pe parapet, de exemplu, și astfel nu interferează cu țesătura clădirii, dar imaginea de ansamblu este deranjată din exterior, proprietarul poate interzice acest lucru.” Așa că merită întotdeauna să discutați cu proprietarul în avans. Cu puțină abilitate de negociere, ar putea chiar să contribuie la costuri.

Cine este răspunzător pentru prejudiciu?

Acest lucru ridică, de asemenea, întrebarea cine va plăti costurile instalării unei antene parabolice în caz de deteriorare. Situația este clar reglementată: „Dacă vasul cade de pe balcon pentru că chiriașul l-a instalat neprofesionist, chiriașul este răspunzător”, explică Franz. Totuși, dacă proprietarul a preluat instalația, el este răspunzător.

Instalarea antenei parabolice – care sunt opțiunile?

Înainte de a monta antena satelit, ar trebui să luați în considerare alinierea brută. Vasul ar trebui să aibă „vedere liberă”, astfel încât recepția să nu fie deranjată de obstacole precum copacii sau alte case. În general, vasul ar trebui să fie orientat spre sud sau sud-est. În plus, vasul trebuie să fie ușor accesibil, deoarece din când în când pot fi necesare lucrări de întreținere.

În general, există patru opțiuni diferite pentru instalarea antenei parabolice, care sunt apoi explicate mai detaliat:

 1. balcon
 2. zidul casei
 3. acoperișul casei
 4. Grădină

1. Montați antena satelit pe balcon

Instalarea pe balcon sau pe balustrada balconului este deosebit de potrivită pentru chiriași, deoarece nu este necesară găurirea în peretele exterior. Cu toate acestea, aveți nevoie de un suport special pentru balustradă care ar trebui să fie montat în siguranță – iar cablul coaxial trebuie, de asemenea, direcționat spre interior într-un canal adecvat. Dacă nu vrei să faci o gaură prin peretele casei, ceea ce oricum nu ai voie să faci ca chiriaș, există și deschideri speciale pentru ferestre pentru asta.

Sfat : Chiriașii ar trebui să vorbească în continuare cu proprietarul în avans, deoarece bolul ar putea strica aspectul casei. O alternativă ar putea fi o antenă plată, care este mai puțin vizibilă.

 • Avantaje : Asamblare usoara, acces usor, protectie impotriva vantului si intemperiilor
 • Dezavantaje : optica poate fi deranjantă, dirijarea cablurilor în interior (forarea peretelui casei)

2. Montați antena satelit pe peretele casei

Montarea pe peretele casei este o opțiune populară, dar ar trebui să luați în considerare orientarea în avans. În Germania, fața de sud este de obicei cea mai bună pentru asta, cu condiția să nu existe obstacole precum copaci sau alte case în imediata apropiere. În caz contrar, ar trebui să treci pe acoperișul casei.

Există suporturi de perete speciale pentru montarea unei antene parabolice pe peretele casei. Aici, totuși, ar trebui să acordați atenție propriei siguranțe, deoarece de obicei lucrați de pe scară. De asemenea, ai nevoie de propriul tău paratrăsnet pentru bol dacă este atașat sub acoperișul casei. Dacă aveți dubii, angajați un profesionist care să o facă!

 • Avantaje : Fixare prin suport de perete, accesibilitate relativ bună prin scară, aliniere ușoară
 • Dezavantaje : pozarea cablurilor destul de complicată (eventual este necesară găurirea carotei), optica poate deranja

3. Montați antena satelit pe acoperișul casei

În cele mai multe cazuri, acoperișul casei este un loc bun pentru a monta antena satelit, deoarece acolo puteți avea de obicei o „vedere liberă” și alinierea cu satelitul fără probleme. Totuși, același lucru este valabil și aici: propria ta siguranță este prioritatea principală. În acest caz, există suporturi speciale pentru căpriori care garantează o atașare lungă și stabilă.

Notă : Protecția împotriva trăsnetului este necesară cu acest tip de montaj. Prin urmare, în acest caz, ar trebui să predați ansamblul unui expert.

 • Avantaje : Posibil aliniere bună, optica fără perturbări
 • Dezavantaje : atașare complicată, susceptibilitate directă la vânt și intemperii, este necesară protecție împotriva trăsnetului, asamblare nu fără riscuri

4. Așezați antena de satelit de sine stătătoare în grădină sau pe terasă

Proprietarii de gradina pot amplasa antena parabolica si in gradina sau pe terasa. Există suporturi speciale pentru antenă, care, în funcție de design, necesită o fundație de beton. Protecția împotriva trăsnetului joacă un rol și în cazul antenelor și antenelor de sine stătătoare, motiv pentru care poate merita să contactați o companie specializată în acest sens.

 • Avantaje : Acces usor, asamblare simpla
 • Dezavantaje : optica poate interfera, conexiunea ar putea fi perturbată de copaci, cablul trebuie să fie trasat prin pământ

Cât costă să angajezi un profesionist?

Găurirea în peretele casei, așezarea cablurilor și protecția împotriva trăsnetului – cu lucrări de acest fel merită să angajați o companie specializată pentru instalare. La urma urmei, propria ta siguranță este pe primul loc, mai ales atunci când lucrezi pe peretele casei sau pe acoperiș. De regulă, companiile apelează în jur de 50 până la 60 de euro pe oră, instalația completă cu aliniere poate ajunge la 400 până la 700 de euro în funcție de numărul de ore. In plus, mai sunt si costurile materiale pentru bol, suport, cablu si receptor, care se pot ridica la cateva sute de euro in functie de categoria de pret.

Cate stele merita presa?0 Votes