Prins pe aeroportul Memmingen: Familie din România nu ține cont de învățământul obligatoriu

Cate stele merita presa?5 Votes


În perioada școlara, o familie din București, România a călătorit în Germania. Poliția i-a oprit pe aeroportul Allgäu din Memmingen.

O familie din București a călătorit în Germania în afara vacanțelor școlare. După cum a raportat poliția , polițiștii de frontieră au verificat părinții împreună cu cei doi copii ai lor la aeroportul din Memmingen . Aceștia au aflat că în prezent nu există vacanțe în România și că părinții încalcă școlarizarea obligatorie.

Memmingen: Familia din România nu ține cont de învățământul obligatoriu

Poliția a anunțat autoritatea școlară responsabilă din București. Aceasta urmează să se decidă asupra amenzii pentru cei doi tutori legali.

sursa: allgauer-zeitung.de

Legea există în România, însă nu prea este aplicată 

O astfel de lege există și în România, doar că nu prea este aplicată. Părinții ai căror copii absentează nemotivat de la școală sunt pasibili de amenzi de până la 5000 lei. Spre deosebire de Germania însă, în România nu a fost până în acest moment nici un caz în care părinții să fie întrebați de polițiști de ce copilul nu este la școală. 

Iată fragmentul din legea educației, care permite amendarea părinților: 

(2) Parintele sau tutorele legal instituit este obligat sa ia masuri pentru asigurarea frecventei scolare a elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa parintelui sau a tutorelui legal instituit reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 5000 RON sau munca echivalenta in folosul comunitatii, prestata de parinte sau de tutorele legal instituit.
(3) Amenzile sau munca in folosul comunitatii sunt aplicate de primarie, la sesizarea directorului unitatii de invatamant. Banii astfel obtinuti pot fi utilizati exclusiv in folosul invatamantului preuniversitar.”‘

De cele mai multe ori prin România raziile polițiștilor vizează elevii de liceu care se strâng în localurile din jurul unităților de învățământ. sursa: stiridiaspora.ro

Cate stele merita presa?5 Votes