Protecție împotriva accesului digital neaprobat – Hacking

Consiliul Federal ar dori o mai bună protecție a computerelor și a sistemelor IT împotriva atacurilor hackerilor și a utilizării neautorizate. Pe 11 martie 2022, el a decis să trimită din nou un proiect de lege la Bundestag-ul (parlament) german pentru a lupta mai eficient împotriva criminalității informatice.

O nouă infracțiune proprie

Proiectul conține o infracțiune cu totul nouă: „înfrângerea digitală”. Prevederea pedepsește accesul neautorizat la computere, smartphone-uri, camere web și sisteme de navigație terți cu închisoare de până la zece ani. Regulamentul este formulat în mod deliberat într-un mod neutru din punct de vedere tehnologic, pentru a putea fi gestionat bine în viitor. Scopul este protecția completă în temeiul dreptului penal pentru toate sistemele și răspunderea penală pentru aproape toate tipurile de atacuri.

Viața de zi cu zi în rețea adăpostește pericole

În opinia statelor federale, prevederile penale existente nu sunt potrivite pentru a surprinde manifestările moderne ale criminalității în lumea digitală. În acest fel, sunt protejate în prezent doar datele, nu și sistemele IT în sine. Chiar și cei mai alerti utilizatori nu se pot apăra împotriva infiltrărilor în masă neobservate de rețele botnet și malware, atacurilor DDoS și spionării datelor de către criminali cibernetici activi la nivel internațional. Proiectul de justificare presupune că până la 40 la sută din toate sistemele de tehnologie a informației activate pe internet din Germania sunt infectate cu malware. Mai presus de toate, noua prevedere penală are scopul de a proteja cetățenii care nu sunt experți în tehnologie.

Mai este nevoie de acțiune

Proiectul corespunde cuvânt cu cuvânt unei propuneri pe care Bundesrat o înaintase deja Bundestagului în 2016 și 2018 (338/16 (B) [PDF, 115KB]). Pentru că acesta din urmă nu a reușit să-l preia în ambele ocazii, a căzut în discontinuitate la sfârșitul fiecărei legislații. Cu toate acestea, Bundesrat-ul se menține la cererea sa și acum își prezintă proiectul de lege la Bundestag pentru a treia oară.

Programul nu este încă previzibil

În primul rând, guvernul federal se ocupă de propunere. Acesta îl transmite Bundestag-ului pentru o decizie în termen de șase săptămâni. Nu este încă de previzibil când vor discuta cei din urmă proiectul de lege: nu există termene fixate.