Scumpirea cotizatiei de Sanatate

Ministrul Sănătății Karl Lauterbach plănuiește să crească contribuțiile pentru companiile de asigurări de sănătate statutare. Potrivit ministrului, cuferele ar fi scurte de 17 miliarde de euro în anul viitor. În plus, Lauterbach este deschis să ofere în continuare teste corona rapidă gratuit.

Pentru a elimina deficitul de finanțare al companiilor de asigurări de sănătate statutare, ministrul federal al sănătății Karl Lauterbach (SPD) plănuiește, printre altele, o creștere a contribuțiilor. „Trebuie să întoarcem patru șuruburi: să creștem rezervele de eficiență în sistemul de sănătate, să folosim rezervele din casele de asigurări de sănătate, să acordăm subvenții federale suplimentare și să creștem contribuțiile”, a spus Lauterbach de la „Neue Osnabrücker Zeitung”.

Nu a vrut însă să spună cu ce procent ar trebui să crească contribuțiile. „Ar fi neprofesionist dacă v-aș spune despre discuțiile în desfășurare aici”, a spus ministrul.

Lauterbach: „Trebuie să crească contribuțiile la asigurările de sănătate”

Potrivit Asociației Centrale a Fondurilor Statutare de Asigurări de Sănătate (GKV), fondurile vor fi mai mici de 17 miliarde de euro pentru anul viitor. Fondurile și opoziția cer rapid claritatea de unde ar trebui să provină banii, dar ministrul Sănătății a îndemnat la răbdare: „Voi prezenta în timp util un proiect de lege bine gândit”, a spus Lauterbach. Lauterbach nu a vrut să se angajeze la o întâlnire înainte de vacanța de vară.

Farmaciile protestaseră împotriva primelor propuneri ca casele de marcat să fie scutite și de o reducere a TVA-ului la produse farmaceutice. „Indiferent” de această întrebare, Lauterbach a spus: „Interesele de lobby nu vor juca un rol în restructurarea finanțelor casei de marcat”.

Testele pentru cetățeni continuă să fie gratuite „dacă situația o cere”

Între timp, Lauterbach a indicat că testele corona (testele pentru cetățeni) ar putea rămâne gratuite și după mai: „Dacă situația corona o cere, testele cetățenilor vor fi disponibile și după 31 mai. Noi decidem în funcție de situație”, a spus ministrul. „Testele rămân un instrument valoros”. 

Lauterbach a făcut un apel către cetățeni: „Continuați să folosiți testele, chiar dacă testele negative nu mai sunt necesare pentru baruri și discoteci. Când vizitați rudele, sărbători, evenimente. Mai ales înaintea întâlnirilor cu persoane imunodeprimate, ar trebui să se aplice următoarele: Doar cu un test negativ!