Adio ciclism liber: vine vigneta pentru biciclete?

În timp ce șoferii plătesc taxe din ce în ce mai mari, bicicliștii folosesc drumurile mai mult sau mai puțin gratuit. Un politician elvețian vrea să schimbe asta și există și idei pentru asta în Germania. Lobby-ul pentru biciclete este împotrivă, chiar dacă taxa ar fi relativ mică.

Prețuri record la carburanți, taxe tot mai mari pentru vehicule, taxe de parcare masive: în Germania, statul le cere șoferilor să plătească, de la ministrul federal de finanțe până la comunitatea locală. Bicicliștii, în schimb, circulă pe „negru” – folosesc piste de biciclete și drumuri, dar nu plătesc taxe pentru ele. De altfel, este foarte asemănător cu șoferii de mașini electrice, pentru care apare o sumă de până la 20.000 de euro în pierderi fiscale pe vehicul, după cum a calculat Deutsche Bank într-un studiu .

În Elveția, se discută acum modelul unei „vietete de bicicletă”. Partidul Popular Elvețian (UDC) a sugerat o inițiativă căreia, potrivit rapoartelor presei, i s-au alăturat deja 45 de politicieni. Se discută însă doar o mică sumă care ar trebui plătită anual: 20 de franci pe an și bicicletă – echivalentul a în jur de 19 euro. Revista de ciclism „SAZ Bike” relatează : „ Încă nu s-a clarificat cu exactitate cum urmează să fie percepută taxa planificată. Se discută o vinietă de biciclete, analogă cu vinieta autostradă elvețiană. În plus, ar exista taxe pentru e- biciclete și pentru furnizorii de bike-sharing, cum ar fi PubliBike „.

20 de euro pe an și bicicletă ca sugestie

De fapt, brațul cu două roți este însoțit de costuri în creștere bruscă. Germania vrea să promoveze masiv ciclismul și trebuie să cheltuiască miliarde pentru a face acest lucru – la urma urmei, pistele de biciclete, parcări pentru biciclete sau stațiile de încărcare pentru biciclete electrice trebuie plătite. Și în Germania există, prin urmare, progrese pentru ca bicicliștii să împartă costurile extinderii infrastructurii.

„ Neue Presse” relatează despre o cerere a FDP din Coburg (Bavaria), unde infrastructura de ciclism este extinsă, printre altele, cu poduri proprii. Potrivit acesteia, bicicliștii ar trebui să fie implicați măcar cu o sumă mică în costurile pe care le suportă: „ Ne imaginăm o sumă anuală de aproximativ zece euro inițial. Vigneta numerotata ar trebui sa aiba un design atractiv si sa poata fi atasata de cadru in asa fel incat sa nu strice aspectul bicicletei, asemanator cu insignele din magazinele de biciclete ”, se arata in aplicatie.

„Costuri pentru drumuri semnificativ mai mari decât toate veniturile din mașini”

Consilierii FDP consideră aceasta „ o partajare adecvată a costurilor, în special pentru bicicliști, care plătesc adesea până la 8.000 de euro pentru bicicleta lor electrică. 

Așa cum era de așteptat, conceptul unei vignete pentru bicicletă s-a întâlnit cu scepticism în holul pentru biciclete. Blogul „Radfahren.de” scrie într-un comentariu : „ Costurile pentru construcția și întreținerea drumurilor sunt semnificativ mai mari decât toate veniturile asociate cu mașina. Costurile suplimentare sunt, prin urmare, teoretic suportate de toată lumea, inclusiv de persoanele fără mașină. O vignetă schimbă acel Nimic. În teorie, pentru că impozitele nu sunt niciodată alocate. Ele intră în bugetul federal. “ În plus, pistele pentru biciclete din municipalități sunt finanțate în principal din impozite pe venit și comerț.