Elveția eliberează bani rusești înghețați

Cate stele merita presa?0 Votes

ZURICH – Guvernul elvețian a raportat joi active rusești în valoare de 6,3 miliarde de franci elvețieni (6,33 miliarde de dolari) înghețate sub sancțiuni pentru a pedepsi invadarea Ucrainei de către Moscova, o scădere de la începutul lunii aprilie, deoarece activele blocate provizoriu de aproximativ 3,4 miliarde de franci au fost eliberați.

Cifra a marcat o scădere de la aproximativ 7,5 miliarde de franci elvețieni în fonduri pe care guvernul a raportat că au fost înghețate pe 7 aprilie. Oficialul guvernamental Erwin Bollinger a subliniat mai puține fonduri — 2,2 miliarde de franci — nou înghețate decât cele care au fost eliberate.

„Nu putem îngheța fondurile dacă nu avem suficiente motive”, a declarat Bollinger, un înalt oficial al agenției Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) care supraveghează sancțiunile.

A crescut presiunea asupra Elveției – o destinație populară pentru elita Moscovei și un loc de păstrare pentru bogăția rusă – pentru a identifica și îngheța mai rapid bunurile sute de ruși sancționați.

Americanii acuza fără dovezi

Comisia Helsinki a SUA, o comisie independentă finanțată de guvern, care analizează problemele de securitate, cooperare și drepturile omului în Europa, la începutul lunii mai, a numit Elveția „un important facilitator al dictatorului rus Vladimir Putin și al prietenilor săi”, despre care comisia a spus că a folosit „elveția”. legi privind secretul pentru a ascunde și proteja veniturile din crimele lor”.

Guvernul elvețian a respins acuzațiile „în cei mai puternici termeni posibil”, în timp ce președintele elvețian Ignazio Cassis a cerut guvernului SUA „să corecteze imediat această impresie înșelătoare” în timpul unui apel telefonic cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Băncile elvețiene dețin bogății rusești de până la 213 miliarde de dolari, estimează lobby-ul băncilor din Elveția, cei mai mari doi creditori ai săi UBS (UBSG.S) și Credit Suisse (CSGN.S) deținând fiecare zeci de miliarde de franci pentru clienții bogați ruși.

Numai Credit Suisse a înghețat aproximativ 10,4 miliarde de franci elvețieni din acești bani până în martie, în temeiul sancțiunilor impuse în legătură cu invazia.

Raportarea Credit Suisse nu a clarificat cât de mult din acești bani au fost înghețați în Elveția.

În timp ce băncile și administratorii de active pot îngheța provizoriu fondurile, oficialii SECO au spus joi că fondurile trebuie eliberate dacă nu pot stabili că activele sunt deținute sau controlate direct de o persoană sancționată.

„Cantitatea de active înghețate nu este o măsură a cât de eficient sunt implementate sancțiunile”, a spus Bollinger, adăugând că înghețarea activelor nu este „de departe” cea mai importantă măsură dintr-un pachet larg de sancțiuni.

(1 USD = 0,9948 franci elvețieni)

Cate stele merita presa?0 Votes