Explozie Nord Stream: Urmele duc în Ucraina

La aproximativ șase luni de la exploziile de pe conductele de la Marea Baltică Nord Stream 1 și 2, investigațiile se pare că fac progrese. Urmele ar duce în Ucraina. Guvernul de la Kiev neagă ferm orice implicare.

După cercetări comune ale studioului de capital ARD, RBB, SWR și „Zeit”, anchetatorii germani au reușit să reconstituie în mare măsură cum și când a fost pregătită explozia gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică în septembrie. În consecință, urmele duc în direcția Ucrainei. Cu toate acestea, anchetatorii nu au găsit încă nicio dovadă cu privire la cine a ordonat distrugerea.

Mai exact, s-a putut identifica barca care ar fi fost folosită pentru operațiunea secretă. Se spune că este un iaht închiriat de la o companie cu sediul în Polonia, deținut se pare de doi ucraineni.

Urme de explozibili găsite într-o barcă

Se spune că o echipă de șase persoane ar fi efectuat atacul: cinci bărbați și o femeie – un căpitan, doi scafandri, doi asistenți de scufundare și un medic.

Potrivit anchetei, comandamentul ar fi pornit de la Rostock pe 6 septembrie cu iahtul închiriat. Echipamentul pentru operațiunea secretă a fost transportat anterior în port într-un camion de livrare, se spune.

După ce au returnat iahtul, anchetatorii germani au găsit urme de explozibili în interiorul ambarcațiunii. Dar chiar dacă urme ale procesului duc în Ucraina, anchetatorii nu au reușit încă să afle cine i-a însărcinat pe presupușii autori.

Operațiunea fals flag nu este exclusă

Acest sondaj nu mai acceptă voturi

Cine a aruncat Nord Stream in Aer?

În cercurile de securitate internațională, nu este exclus ca ar putea fi și o așa-numită operațiune false flag. Acest lucru înseamnă că ar fi putut fi puse urme în mod deliberat, astfel încât Ucraina este vinovată.

În septembrie, exploziile din zonele economice din Suedia și Danemarca din Marea Baltică au provocat mai multe scurgeri în conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care au fost construite pentru a transporta gazul rusesc în Germania. Conductele nu funcționau în momentul exploziei, dar conțineau gaz. Potrivit Suediei, în spatele incidentului se află sabotaj. În consecință, au fost depistate reziduuri explozive.

SUA își asumă grupul pro-ucrainean

Au existat multe speculații cu privire la cine se află în spatele presupusului sabotaj. Rusia însăși a fost suspectată, printre altele – chiar dacă nu era clar de ce guvernul de la Moscova ar trebui să arunce în aer conductele destinate exportului de gaze naturale rusești.

Potrivit unui raport, Statele Unite suspectează acum că în spatele atacului se află un grup pro-ucrainean. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy sau locotenenții săi de top au fost implicați sau că indivizi au acționat la ordinul oricărui oficial guvernamental ucrainean, a informat marți New York Times.

Potrivit ziarului, oficialii guvernamentali americani au recunoscut că multe sunt încă neclare – cum ar fi cine a efectuat exact demolările, cine le-a ordonat și cine a finanțat operațiunea. Cu toate acestea, există indicii că aceștia ar fi oponenți ai președintelui rus Vladimir Putin.

Ucraina: Nimic de-a face cu exploziile

Ucraina neagă implicarea. Guvernul de la Kiev a fost „absolut neimplicat” în actul de sabotaj, a declarat consilierul prezidențial Mikhail Podoljak pentru agenția de presă Reuters. El a scris pe Twitter: „Deși îmi place să adun teorii amuzante ale conspirației despre guvernul ucrainean, trebuie să spun: Ucraina nu are nimic de-a face cu incidentul de la Marea Baltică”. Kievul nu are nicio informație despre grupurile de sabotaj pro-ucrainene.

Guvernul federal se referă la investigațiile în curs

Guvernul federal și-a exprimat rezerve. O purtătoare de cuvânt a guvernului de la Berlin a explicat: „Procurorul Public Federal (GBA) investighează chestiunea de la începutul lunii octombrie 2022. Prin urmare, are suveranitate asupra procedurii. În plus, investigațiile privind exploziile sunt în desfășurare în Suedia și Danemarca, fiecare sub conducerea autorităților naționale de acolo”. În urmă cu câteva zile, Suedia, Danemarca și Germania au informat Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite că investigațiile sunt în desfășurare și că încă nu există rezultate.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că se știe că a fost un atac, un sabotaj. Ar fi greșit să speculăm despre cine se află în spatele acestui lucru înainte ca ancheta să se încheie.