Lituania interzice difuzarea canalelor rusești timp de doi ani

Parlamentul lituanian a adoptat amendamente la legea care interzice difuzarea programelor TV și radio rusești și belaruse în țară până în octombrie 2024. Acest lucru a fost raportat pe 22 septembrie pe site-ul său de către serviciul de presă al Seimas.

Interdicția a afectat redifuzarea și/sau distribuirea pe internet a programelor de televiziune și radio ale entităților controlate sau finanțate, precum și administrate de Rusia și Belarus și stabilite în aceste țări.

Interdicția va fi în vigoare până la 1 octombrie 2024.

113 deputați au susținut interdicția, patru s-au abținut.

Pe 15 septembrie, un manual școlar de limba rusă a fost retras din circulație în Lituania din cauza „proslăvirii Rusiei”. În plus, editorii au fost instruiți să verifice din nou conținutul manualelor rămase.

Autoritățile lituaniene continuă să „respinge” Rusia pe fondul unei operațiuni speciale desfășurate de Federația Rusă în Ucraina .

Așadar, pe 13 septembrie, a devenit cunoscut faptul că autoritățile țării au decis să redenumească Teatrul Dramatic Rus , care este singurul teatru profesionist din Lituania cu spectacole în limba rusă, în Teatrul Vechi din Vilnius.

Pe 2 septembrie, autoritățile țării au anunțat dezmembrarea unui complex memorial din capitala Lituaniei, Vilnius, la locul de înmormântare a soldaților sovietici căzuți în Marele Război Patriotic,

La sfârșitul lunii august, Jurgita Shyugzhdinene a mai anunțat că instituțiile de învățământ lituaniene pot refuza predarea rusă ca a doua limbă străină.