Țările UE se pare că sunt de acord cu un plan de urgență la gaz

Moscova își folosește rezervele de gaze într-un mod țintit ca mijloc de a exercita presiune. Acum, UE vrea să contracareze acest lucru printr-un plan de urgență. Potrivit diplomaților, ar trebui anunțat marți – există excepții pentru numeroase țări.

Cum pot atenua țările UE o oprire temută a importurilor de gaze din Rusia? Această întrebare a fost discutată încă de când Moscova și-a folosit rezervele de energie ca mijloc de pârghie în conflictul din Ucraina. Acum apare o strategie. Potrivit informațiilor de la agenția de presă dpa, reprezentanții țărilor UE au convenit asupra unui plan de urgență pentru reducerea consumului de gaze.

Urmează să fie confirmat oficial marți în cadrul unei reuniuni speciale a miniștrilor energiei de la Bruxelles și să reducă riscurile care ar putea apărea dintr-o întrerupere completă a aprovizionării cu gaze rusești.

După cum au confirmat luni seara diplomații dpa, planul, așa cum a propus Comisia UE, prevede o reducere voluntară a consumului național cu 15% între 1 august 2022 și 31 martie 2023.

În plus, ar trebui creată posibilitatea de a declanșa o alarmă la nivelul Uniunii în cazul unor blocaje majore ale aprovizionării și de a stabili obiective de economii obligatorii.

Cu toate acestea, în comparație cu primul proiect al Comisiei, există mult mai multe excepții posibile, iar obstacolele pentru introducerea unor obiective de economii obligatorii au fost, de asemenea, crescute. Acestea din urmă ar trebui să poată fi puse în aplicare numai de către Consiliul statelor membre și nu de către Comisia UE.

În termeni concreti, aceasta înseamnă că o propunere a Comisiei pentru obiective obligatorii de economisire necesită aprobarea unui grup de 15 din cele 27 de țări ale UE. În plus, acestea trebuie să constituie împreună cel puțin 65 la sută din populația totală a Uniunii.

Derogările ar trebui să prevadă, de exemplu, că țări precum Cipru , Malta și Irlanda nu ar trebui să fie obligate să economisească gaze atâta timp cât nu sunt conectate direct la rețeaua de gaze a unui alt stat membru.

În alte țări, eforturile de stocare a gazelor, o criză iminentă a energiei electrice și consumul de gaz ca materie primă, de exemplu pentru producția de îngrășăminte, ar trebui să poată reduce economiile obligatorii.

Habeck cu cuvinte clare către Moscova

Procesul de luare a deciziilor pentru planul revizuit este de așteptat să înceapă marți, la o reuniune specială a miniștrilor energiei. Acest lucru necesită și o majoritate calificată, care, potrivit diplomaților, ar trebui totuși obținută fără probleme.

Pe lângă Ungaria , doar alte trei state membre și-au exprimat recent rezerve majore, se arată în comunicat.

Germania susține planurile de urgență ca una dintre țările care în prezent sunt încă puternic dependente de aprovizionarea cu gaze rusești. Ministrul Economiei, Robert Habeck , este de aşteptat să participe la întâlnirea specială în numele guvernului federal . Politicianul Verzilor l-a acuzat luni seară pe președintele rus Vladimir Putin de un „joc perfid” din cauza reducerilor suplimentare anunțate în aprovizionarea cu gaze.