Fostul ministru al familiei dna. Karmasin a fost arestat sub suspiciunea de coluziune și spălare de bani

Procuratura Economică și Corupție (WKStA) a dispus arestarea fostului ministru al familiei, Sophie Karmasin, miercuri. Karmasin, care a fost adus cândva în guvern de către ÖVP, joacă un rol central în scandalul de publicitate și sondaje care a dus la demisia lui Sebastian Kurz din funcția de cancelar. Se spune că Karmasin i-a dat fostei sale asistente Sabine B. ordinele de la Ministerul de Finanțe și grupul de presă austriac, care sunt acum examinate de WKStA.

În interogatoriile ei, care au devenit publice săptămâna trecută, B. îl „incriminase în mod masiv” pe fostul ei șef, potrivit WKStA. Se spune că Karmasin a cerut un comision pentru comenzile intermediate de la alte ministere în perioada ei în calitate de ministru. B. a mai susținut că Karmasin a realizat deja un model de manipulare a sondajelor cu SPÖ și ziarul „Heute”, pe care alți participanți îl contestă.

Într-un interogatoriu necunoscut anterior, B. a despachetat în continuare: ea le-a spus anchetatorilor că Karmasin i-a cerut ei și unui alt sondaj oferte false către Ministerul Sporturilor. Acest lucru a fost necesar pentru că ministerul a trebuit să obțină oferte alternative. Deoarece B. și al treilea sondaj pe nume G. erau de acord cu Karmasin, ea a putut să-și preia postul. Pentru WKStA, acest lucru justifică suspiciunea de „acorduri competitive în procedurile de achiziție”. Acest model a fost folosit ultima dată în vara anului 2021.

„După aprobarea instanței, o persoană a fost arestată pe 2 martie 2022 din cauza riscului de a comite o infracțiune și de a se prăbuși”, se arată într-un comunicat de presă al WKStA. Din moment ce se știa deja în vara anului 2021 că se face o anchetă împotriva lui Thomas Schmid, care a fost și el acuzat, și care a fost cândva secretar general în Ministerul Finanțelor, dar Karmasin și-a continuat modelul, riscând să comită o infracțiune. poate fi presupusă, conform mandatului de arestare. Suspiciunea de spălare a banilor se bazează pe faptul că fluxurile de plată de la B. către Karmasin au fost ascunse, de exemplu prin facturarea firmei soțului lui Karmasin. Prezumția de nevinovăție se aplică tuturor celor numiți, avocatul lui Karmasin, Norbert Wess, nu a comentat noile acuzații când a fost întrebat. (Fabian Schmid, Renate Graber, 3 martie 2022)