Video: Imigranții din țările UE trebuie să primească alocații pentru copii

Last updated:

Chiar și fără venituri în Germania, părinții din alte țări UE ar trebui să poată primi alocație pentru copii. CEJ insistă asupra egalității de tratament cu cetățenii – excepțiile de la aceasta nu se aplică alocației pentru copii.

YouTube player

În general, Germania nu poate exclude părinții din alte țări UE de la primirea alocației pentru copii în primele trei luni de ședere. Acest lucru a fost decis de Curtea Europeană de Justiție (CEJ) din Luxemburg . Pentru a avea dreptul la alocație pentru copii, este suficient ca străinii din UE să dorească să se stabilesc aici definitiv.

Cetățenii UE pot rămâne în orice altă țară a UE timp de până la trei luni pentru a-și căuta de lucru acolo. Un pașaport dintr-o țară din UE este suficient ca permis de ședere. Conform legislației germane, aceste persoane nu au dreptul la prestații Hartz IV pe parcursul acestor trei luni. Din iulie 2019, există dreptul la alocație pentru copii doar dacă părinții realizează un venit în Germania.

CEJ insistă asupra tratamentului egal al cetățenilor străini din UE cu cetățenii

În cazul de față, o femeie din Bulgaria nu avea venituri din muncă, dar a solicitat totuși alocația pentru copii. Biroul de Ajutoare Familiale a refuzat, iar Tribunalul de Finanțe din Bremen a trimis litigiul CEJ.

Aceasta a insistat acum asupra tratamentului egal al cetățenilor străini din UE cu cetățenii. Conform legislației UE, o excepție este prevăzută doar pentru asistența socială – dar alocația pentru copii nu este o prestație de asistență socială. Pentru că nu servește la asigurarea traiului, ci la echilibrarea poverilor familiei.

Potrivit hotărârii din Luxemburg, totuși, există dreptul la egalitate de tratament în ceea ce privește alocația pentru copii numai dacă cetățenii UE și-au stabilit aici „reședința obișnuită”, adică doresc să se stabilească definitiv în Germania. O ședere temporară nu este suficientă.

Tribunalul de Finanțe din Bremen a observat deja un tratament inegal în faptul că germanii primesc alocație pentru copii imediat după ce se întorc dintr-o ședere în străinătate, chiar dacă inițial nu au venituri din muncă. Prin urmare, probabil că Germania ar putea elimina tratamentul inegal și prin faptul că germanii nu primesc necondiționat alocație pentru copii după o ședere în străinătate.