Tribunalul Tverskoi a interzis Facebook și Instagram pentru extremism

21 martie. – Tribunalul Tverskoi din Moscova, la cererea Procuraturii Generale, a recunoscut compania de internet Meta ca organizație extremistă și a interzis rețelele sale de socializare Facebook și Instagram pentru activități extremiste. Acest lucru a fost raportat din sala de judecată de un corespondent Interfax.

Procuratura Generală a mers în justiție din cauza refuzului companiei de a elimina apelurile la violență împotriva rușilor, inclusiv a personalului militar, din serviciile sale.

„Instanța a decis: declarația de cerere a Parchetului General al Federației Ruse este supusă satisfacerii, (…) hotărârea judecătorească trebuie executată imediat”, a spus judecătorul Olga Solopova.

„Activitățile holdingului transnațional american Meta Platforms Inc. pentru vânzarea de produse – rețelele de socializare Facebook și Instagram pe teritoriul Federației Ruse pe motiv de desfășurare de activități extremiste sunt interzise”, este interzis canalul de telegramă al instanțelor din Moscova. jurisdicția generală a spus . – Această decizie nu se aplică activităților companiei de mesagerie WhatsApp Meta din cauza lipsei funcțiilor de difuzare publică a informațiilor”.

În instanță, un reprezentant al Parchetului General a precizat că interdicția nu va afecta messengerul WhatsApp. În plus, potrivit acestuia, utilizarea acestor rețele sociale de către cetățeni nu ar trebui considerată ca participare la activități extremiste.

Purtătorul de cuvânt al FSB, Igor Kovalevsky , a declarat că activitățile Meta sunt îndreptate împotriva Rusiei și a forțelor sale armate și că decizia instanței de a-l interzice ar trebui pusă imediat în aplicare.

Reprezentantul Roskomnadzor în instanță a amintit că Meta a fost adusă la răspundere administrativă de mai multe ori în legătură cu difuzarea de informații extremiste și alte conținuturi interzise pe rețelele de socializare și a susținut cererea Procuraturii Generale.

Un reprezentant al Meta la întâlnire a negat acuzațiile de activități extremiste ale companiei. Ea a mai solicitat instanței să înceteze procedura pe această cerere, indicând că examinarea cauzei împotriva unei companii străine nu era de competența acesteia. Judecătoarea Olga Solopova a respins toate cererile inculpatului.

Facebook din Rusia este blocat din 4 martie, Instagram din 14 martie.