Lucrători sezonieri străini: Cele mai importante reguli pentru securitatea socială -seria II

Cate stele merita presa?0 Votes

Muncitorii sezonieri sunt folosiți în principal ca muncitori de recoltare în agricultură. În acest capitol, puteți citi despre reglementările de securitate socială pe care angajatorii trebuie să le respecte pentru lucrătorii sezonieri.

În principiu, pentru lucrătorii sezonieri se aplică aceleași condiții de asigurare ca și pentru toți ceilalți angajați. Angajarea ca lucrător sezonier poate duce, ca orice altă muncă, la asigurarea obligatorie în ramurile individuale ale asigurărilor sociale. De asemenea, nu există caracteristici speciale în domeniul asigurării împotriva accidentelor. Se aplică aceleași reglementări ca și în celelalte ramuri.

Angajarea pe termen scurt a unui muncitor sezonier

Dacă un muncitor sezonier este angajat pentru un loc de muncă pe termen scurt , acest loc de muncă este scutit de asigurări și contribuții. Angajarea pe termen scurt este atunci când este limitată de la început la cel mult 3 luni sau un total de 70 de zile lucrătoare. Este important ca angajarea pe termen scurt să nu fie exercitată profesional. Angajarea pe termen scurt există, de asemenea, numai dacă este exercitată ocazional, mai degrabă decât în mod regulat.

Examinarea profesionalismului lucrătorilor sezonieri din SV
Profesionalismul ar trebui verificat pe baza unor dovezi circumstanțiale. Un loc de muncă pe termen scurt prestat de un șomer ar fi întotdeauna considerat profesional. Atunci când se examinează angajarea pe termen scurt, angajarea anterioară este creditată angajării curente.

Sfat practic: pentru a exclude pretenții suplimentare, ar trebui să se întrebe despre angajarea anterioară și, dacă este necesar, să se documenteze înainte de a începe munca. Acest lucru poate lua forma unui chestionar de recrutare, printre altele. Dovada angajării anterioare ar trebui să fie întotdeauna atașată la documentele de plată.

Lucrători sezonieri străini cu ocuparea principală

Lucrătorii sezonieri  din alte state membre ale UE sunt adesea angajați ca lucrători de recoltare în timpul sezonului sparanghel și căpșuni. Aici trebuie verificat dacă persoana este angajată sau independentă în țara de origine. Dacă nu este cazul, este supus legislației germane. Dacă este angajată sau desfășoară activități independente (de exemplu, ca fermier), pe perioada angajării se aplică doar legislația țării sale de origine. În aceste cazuri, lucrătorul sezonier trebuie să depună certificatul „A1”.

Atenție : Cu certificatul „A1”, un angajat străin dovedește că nu se aplică reglementările legale germane, ci reglementările legale din țara de angajare (adică țara în care se desfășoară locul de muncă principal). În consecință, este suficient ca o copie a certificatului „A1” să fie inclusă în documentele de remunerare. 

În aceste cazuri, contribuțiile se bazează și pe prevederile legale din țara de origine. Aceasta înseamnă că angajatorul din Germania nu are obligații de securitate socială. Cu toate acestea, conform legislației țării de origine, angajatorul german poate fi nevoit să plătească contribuții de asigurări sociale.

Muncă sezonieră: notificări la asigurările sociale

În cazul în care angajarea nu este supusă asigurării din cauza caracterului de scurtă durată a postului, rapoartele uzuale trebuie depuse la minicentrul de locuri de muncă. Dacă, în schimb, există asigurare obligatorie, înregistrarea se duce la casa de asigurări de sănătate aleasă. Atunci calitatea de muncitor sezonier trebuie marcată corespunzător la înregistrare sau la înregistrare și anulare împreună. În acest scop este prevăzut un câmp indicator special.

Refugiați străini ca lucrători sezonieri

Dacă refugiații pot fi folosiți ca lucrători sezonieri depinde de statutul lor de rezidență . De regulă, au nevoie de un permis de la autoritățile de imigrare și, dacă este necesar, de aprobarea agenției de ocupare a forței de muncă pentru a se angaja. De îndată ce toate cerințele sunt îndeplinite, refugiații pot fi folosiți ca lucrători sezonieri. În principiu, li se aplică aceleași condiții de asigurare ca și tuturor celorlalți angajați.

Auditul verifică salariul minim pentru lucrătorii sezonieri

În cadrul auditului companiei, instituțiile de asigurări de pensii verifică și respectarea salariului minim pentru lucrătorii sezonieri . Potrivit Legii salariului minim, angajatorii sunt obligați să includă documente despre performanța muncii în documentele de remunerare. Angajatorul trebuie să documenteze începutul, sfârșitul și durata programului zilnic de lucru. Dacă această dovadă nu este disponibilă, instituția de asigurări de pensii va solicita ulterior contribuțiile neachitate.

Cate stele merita presa?0 Votes