Lucrători sezonieri străini: Impozitul pe venit pentru lucrătorii sezonieri străini – seria III

Cate stele merita presa?0 Votes

Odată cu începerea sezonului de recoltare, mulți fermieri sunt dependenți de lucrători temporari. Acestea vin adesea din străinătate. Există mai multe opțiuni pentru impozitarea lucrătorilor sezonieri străini; În plus, trebuie respectate caracteristicile speciale ale impozitului pe salarii.

Angajații străini care lucrează doar temporar în Germania, nu au un loc de reședință aici și nu stau în Germania mai mult de șase luni sunt supuși unei obligații fiscale limitate. Acest lucru se aplică multor muncitori de recoltare din Europa Centrală și de Est.

Deducerea impozitului pe salariu pentru munca sezonieră: Cotă forfetară sau impozitare individuală

Salariile muncitorilor străini de recoltare, care sunt atribuibile muncii efectuate în Germania, sunt în general impozabile și trebuie impozitate aici. Impozitarea se realizează în mod regulat prin deducerea impozitului din salarii în funcție de caracteristicile fiscale personale ale angajatului. În mod alternativ, salariile pot fi, de asemenea, impozitate la o rată forfetară. În cele mai multe cazuri, impozitul pe venit forfetar este plătit de angajator.

Lucrători străini sezonieri: deducerea impozitului pe venit prin ELStAM

Din 2020, funcțiile electronice de deducere a impozitului pe salariu au fost puse la dispoziție pentru angajații cu obligații fiscale limitate, care includ mulți lucrători sezonieri străini . Condiția prealabilă pentru ca angajații să participe la procedura ELStAM este atribuirea unui număr de identificare. Cererea se face în general de către angajat la biroul fiscal local al angajatorului. Alternativ, acest lucru poate fi solicitat de către angajator dacă angajatul l-a autorizat să facă acest lucru.

Cota forfetară a impozitului pe salariu pentru munca sezonieră: cerințe stricte

Alternativ, este posibil să percepeți impozit pe salariu la o rată forfetară. Pentru lucrătorii sezonieri din agricultură și silvicultură, aceasta funcționează cu o cotă de impozitare favorabilă de cinci procente (secțiunea 40a (3) EStG). Cu toate acestea, tariful forfetar este permis numai dacă lucrătorul temporar lucrează într-o întreprindere agricolă și forestieră , desfășoară numai activități tipice agricole și forestiere și:

  • nu lucrează pentru angajator mai mult de 180 de zile pe an calendaristic,
  • nu este specialist în agricultură sau silvicultură ,
  • efectuează doar lucrări care nu au loc pe tot parcursul anului și
  • salariul orar nu depaseste 15 euro.

Impozitul forfetar este suportat de obicei de angajator, dar poate fi transferat angajatului.

În anumite circumstanțe, impozitul pe salarii poate fi forfetar de 25 la sută, 20 la sută sau două procente pentru lucrătorii temporari și angajații  cu fracțiune de normă din  afara agriculturii și silviculturii . 

Muncă sezonieră: masă și cazare fără taxe

Mulți lucrători sezonieri primesc pensiune și cazare gratuite de la angajator. Deoarece familia lucrătorului sezonier locuiește adesea într-un loc diferit, de obicei departe, iar lucrătorul sezonier are un prim loc de muncă în unitatea de afaceri a angajatorului său, angajatorul poate înlocui orice indemnizație fără impozit conform principiilor dublei gospodărie. management. Aceasta înseamnă că cazarea poate fi acordată fără impozit pe venit. În primele trei luni, lucrătorul sezonier are și dreptul la alocații de masă fără impozit. Cu toate acestea, acestea ar putea trebui reduse la zero euro atunci când sunt oferite mese.

Sfat practic pentru lucrătorii sezonieri: rambursarea taxelor prin răspundere fiscală nelimitată

Mulți lucrători sezonieri câștigă o mare parte din venitul lor anual în Germania. Angajații cu obligații fiscale limitate și care câștigă aproape toate veniturile lor în Germania (cel puțin 90 la sută) pot solicita să fie tratați ca fiind pe deplin impozabile și astfel se pot bucura de beneficii personale. Aceasta include și posibilitatea de a aplica pentru alocația pentru copii pentru lunile de activitate. 

Cererea de răspundere fiscală nelimitată se poate face deja pentru procedura de deducere a impozitului pe salarii. Este necesară dovada sumei venitului străin de la organul fiscal străin. În aceste cazuri, însă , o declarație fiscală trebuie depusă ulterior .

Exemplu: lucrător sezonier polonez în Germania

Exemplu: Un muncitor sezonier din Polonia lucrează în perioada 3 aprilie – 30 iunie într-un câmp de sparanghel din sudul Germaniei și primește un salariu brut de 6.000 de euro.

Rezultat: El rămâne în Germania doar trei luni și, prin urmare, este supus unei obligații fiscale limitate. El nu prezintă un certificat de la biroul său fiscal polonez despre valoarea venitului său. Prin urmare, el este tratat ca un contribuabil limitat și este impozitat în conformitate cu clasa I de impozit pe salariu. Angajatorul retine impozitul pe venit conform regulilor generale.

Sfat practic:  La sfârșitul anului, angajatul poate aplica pentru evaluarea impozitului pe venit. Cu un salariu anual de 6.000 de euro, din care se deduce, printre altele, suma forfetară pentru cheltuieli aferente veniturilor, impozitul pe venit este zero euro. El primește o rambursare integrală a impozitului pe venit plătit.

Cate stele merita presa?0 Votes