Pot angajatorii să continue să oblige purtarea măști la locul de muncă? NU

▪️ Datorită modificării din § 28a IfSG din 18 martie 2022, nu mai exista obligația de a purta o acoperire gura-nas în zone mari ale vieții publice cel puțin de la sfârșitul perioadei de tranziție din 2 aprilie 2022.

▪️ De atunci, instituțiile publice în special au încercat să ocolească restabilirea parțială a drepturilor de libertate prin ordonanțe ale casei. Se susține că o cerință de mască poate fi încă impusă angajaților, deoarece regulile casei o permit.

▪️ În toate cazurile, aceasta nu se bazează doar pe presupusa grijă a angajatorilor pentru sănătatea angajaților, ci și pe incertitudinea cu privire la cerințele așteptate acum de legiuitor și legiuitor.

▪️ Ordinele obligațiilor de mască se bazează pe următorul concept de reglementare: Conform § 3 Abs. 1 ArbSchG, una dintre obligațiile de bază ale angajatorului este să ia măsurile de securitate a muncii necesare, ținând cont de circumstanțele care afectează siguranța. si sanatatea angajatilor la locul de munca.

▪️ Conform § 4 Nr. 3 ArbSchG, măsurile trebuie să țină cont de stadiul tehnicii, medicina și igiena muncii, precum și alte constatări ale științei muncii.

▪️ Măsurile necesare urmează să fie determinate ca parte a unei evaluări a riscurilor în conformitate cu § 5 ArbSchG.

▪️ Conform Ordonanței Corona de Securitate și Sănătate în Muncă în vigoare până la 19 martie 2022: În cazul în care evaluarea riscului a relevat necesitatea purtării măștilor sau MNB, angajatorul trebuia să le furnizeze, iar angajatul trebuia să le poarte.

▪️ Această concluzie lipsește din noul regulament din 17 martie 2022. Conceptele de igienă care obligă purtarea măștilor și MSN nu mai sunt proporționale i. S.v. § 5 alin. 1 ArbSchG.

‼️ Ca urmare, un angajator nu mai poate ordona angajaților să poarte huse gura-nas în companie (cu excepția cazului în care este o companie de asistență medicală sau de asistență medicală) ‼️

Erich Mocanu: Nu cred că este justificat din punct de vedere legal dacă angajatorii doresc să continue să ordone angajaților lor să poarte măști în companie după 2 aprilie 2022. O astfel de măsură este, în opinia mea, disproporționată și, prin urmare, ilegală. Nici nu poate fi justificată prin „drepturile companiei”.

Timpul de obligativitate a purtari măștii a expirat. Este posibil ca acest lucru să fi fost încă justificat cu vechiul regulament de sănătate și securitate în muncă (de asemenea, cred că este ilegal). Dar de la noul regulament din 17 martie, nu mai existat nicio bază legală pentru o asemenea cerință.

Daca ai nevoie de o consiliere pe tema muncii, contactează AEBS.org