Trebuie plătite Orele Suplimentare? Erich Mocanu de la AEBS.org va răspunde!

Odată ajunși în viața profesională, mulți oameni trebuie să se confrunte cu renunțarea la o parte din libertatea de care s-au bucurat în timpul studiilor. La urma urmei, angajații sunt mai mult sau mai puțin la cheremul șefului când vine vorba de programul lor de lucru și trebuie să lucreze ore suplimentare neplătite la instruire – nu?

Ei bine, în practică, de multe ori merge așa: dreptul angajatorului de a impune ore suplimentare se găsește în cele mai multe cazuri in Contract de Muncă. Dar citiți aceasta document cât mai atent posibil! Pentru ca acolo ar putea fi propoziții interesante – de exemplu, o clauză care spune ce ar trebui să se întâmple cu orele suplimentare.

O expresie care este încă folosită frecvent este cam așa:

»Orele suplimentare necesare nu sunt remunerate separat, dar
sunt acoperite de salariu.” Sună ca multe ore suplimentare neplătite, nu?

Nu! Dacă găsești așa ceva în contractul tău, poți chiar să te consideri norocos.

Această clauză este pur și simplu invalidă. Tribunalul Federal de Muncă a decis acest lucru în 2010 (hotărârea din 1 septembrie 2010, numărul de referință 5 AZR 517/09).

Motivul: angajații nu au de unde să știe la ce să se aștepte în viitor. Cu toate acestea, acest lucru nu a ajuns încă la unii șefi. Dacă găsiți o astfel de formulă la dvs., puteți cere de obicei angajatorului dvs. să plătească orele suplimentare oricum sau să fiți de acord că măcar o puteți sărbători.

De asemenea, nu este permis să adăugați pur și simplu 40 sau mai multe ore suplimentare pe lună in contractul de munca. Cu toate ca atunci ati știi din start ca nu mai aveti viata libera, dar nu este legal.

În cele din urmă, Articolul 3 din Legea privind programul de lucru prevede că angajații normali nu pot lucra mai mult de opt ore pe zi, în medie, pe o perioadă de șase luni.

Orele suplimentare ar trebui să fie excepția și nu regula. Prin urmare, o astfel de clauză ar fi inadmisibilă.

Angajatorii pot prevedea doar ore suplimentare în contractul de muncă
dacă, pe de o parte, pot fi planificate de către angajat și, pe de altă parte, pot fi comandate într-o măsură rezonabilă.

Un maxim de zece la sută din orele de lucru convenite pentru orele suplimentare ar fi permise, deși asta este destul de mult. Tot ceea ce depășește acest lucru trebuie plătit separat de către angajator sau să dea zile libere. Prin urmare, are sens – și în cazul unei dispute – să documentați orele suplimentare direct din prima zi.