3,3 milioane de euro a cheltuit Presedintele Iohannis in 2022 pe vizite în străinătate

Unii mor de foame si alți fac excursie de 160.000 de euro. Asta este Tara lucrului bine facut!

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut 21 de deplasări externe în 2022, care au costat peste 16,6 milioane de lei. Adică peste 3,32 de milioane de euro.

Asta înseamnă că, în medie, fiecare deplasare a costat aproape 160.000 de euro.

Informaţia a fost obţinută de la Administraţia Prezidenţială de către Agerpres, iar suma exactă pentru cheltuielile aferente pentru cele 21 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis este de 16.604.678,40 lei.

Ce vizite externe a făcut Klaus Iohannis

Şeful statului a participat, pe 16 februarie, la Paris, la invitaţia omologului francez, Emmanuel Macron, la un dineu de lucru informal privind situaţia de securitate din Sahel.

El a luat parte, pe 17 şi 18 februarie, la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană, organizat la Bruxelles, iar pe 24 februarie – la reuniunea Extraordinară a Consiliului European (Bruxelles).

În martie, preşedintele Iohannis a fost prezent la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles (24 martie), şi la reuniunea Consiliului European, tot la Bruxelles (24-25 martie).

Pe 30 şi 31 mai, preşedintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Pe 14 iunie, la Haga, a participat la reuniunea în format restrâns, în pregătirea summit-ului NATO; pe 20 iunie, la Riga, în Letonia, la cea de-a şaptea ediţie a Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mari (I3M) şi la cea de-a patra ediţie a Forumului de Afaceri I3M; pe 23 şi 24 iunie, la Bruxelles, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, Consiliului European şi Summit-ului Euro în format extins; în perioada 28-30 iunie – la summit-ul NATO de la Madrid.

În septembrie, şeful statului a participat la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, care au avut loc la Londra.

Pe 20 şi 21 septembrie, el a condus delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), organizată la New York. Vizita preşedintelui Iohannis în Statele Unite ale Americii a inclus şi o deplasare la San Francisco pe 22 şi 23 septembrie.

În octombrie, preşedintele Iohannis a fost prezent la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene şi la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga (6-7 octombrie) şi la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles (20-21 octombrie).

Pe 7 şi 8 noiembrie, şeful statului a participat la Summit-ul implementării climatice de la Sharm El-Sheikh, iar pe 11-12 noiembrie – la Forumul pentru pace de la Paris.

De asemenea, preşedintele Iohannis a efectuat o vizită oficială în Letonia, la Riga, pe 23 noiembrie, urmată de o vizită oficială în Lituania, la Vilnius, pe 24 noiembrie, şi de participarea pe 25 noiembrie, la Kaunas, la simpozionul internaţional “The Idea of Europe” şi la reuniunea şefilor de stat din Lituania, Letonia, Polonia şi România.

Şeful statului a efectuat pe 2 şi 3 decembrie o vizită de lucru la Atena, iar pe 6 decembrie a participat la summit-ul UE-Balcani de Vest de la Tirana. Pe 14 şi 15 decembrie a fost la Bruxelles, la summit-ul UE-ASEAN şi la reuniunea Consiliului European.