Maladia teribilă a ajuns şi în România, iar autorităţile au anunţat deja un prim caz.

România confirmă primul caz de îmbolnăvire cu un virus care a inceput sa faca ravagii printre copii la nivel mondial: un tânăr pacient este în spital şi se luptă cu maladia misterioasă. Sunt deja aproape 200 de cazuri în toată lumea, iar noua formă de hepatită a ucis până acum un copil şi alţi 17 au avut nevoie de transplant hepatic. Simptomele iniţiale sunt asemănătoare unei viroze obişnuite.

Adriana Pistol, șefă INSP: Este un caz de hepatită de etiologie necunoscută. Fiind un caz unic, nu putem încălca confidențialitatea. Astfel de forme ajung doar în spitale.

Doctorii nu dau însă, momentan, informaţii despre starea micului pacient. Însă, e alertă maximă printre medici.

Netratată, în câteva zile poate duce la deces

Hepatita misterioasă afectează copiii de până în 16 ani din toată lumea. Maladia teribilă atacă ficatul, iar în câteva zile, dacă nu e tratată, poate duce la deces.

Helena Gutierrez, specialist hepatologie: Este asociată cu infecţiile respiratorii, la fel ca infecţiile gastrointestinale. Astfel că cele mai întâlnite simptome pe care pacienţii le au sunt de natură respiratorie. 

Infecţia se răspândeşte rapid: de la 10 cazuri pe 5 aprilie, medicii britanici s-au trezit cu 73 în doar trei zile. Iar numărul a continuat să crească de la o zi la alta. În scurt timp, cazurile au explodat în toată lumea. Un copil a murit, iar alţi 17 au avut nevoie urgent de un transplant hepatic. Mai exact, unul din zece micuţi a ajuns pe masa de operaţie.

Pentru apariţia maladiei, medicii dau vina pe un adenovirus din categoria de virusuri responsabile în general de faringită, conjunctivită sau bronșită. Este ipoteza de lucru la nivel mondial. Adenovirusul a fost detectat în cel puțin 74 de cazuri dintre îmbolnăvirile raportate până acum. Un virus viclean, cu aproape 50 de ramificaţii şi greu de stăpânit.