ANAF si Revolut. Se aplică și pentru românii din străinătate

Lucian Heiuș, a spus că se fac anumite schimburi de informații care le permit inspectorilor să afle dacă cineva încearcă așa ceva. „Nu pornesc de la ideea că toată lumea care folosește Revolut ascunde ceva. Nu știu câți români au conturi la Revolut, dar pot spune foarte clar că lucrăm foarte bine cu această bancă. Facem un schimb rapid de informații și ne pun la dispoziție orice informație pe care noi o solicităm. Deci, dacă cineva își imaginează că are niște bani pe care nu-i poate justifica și că nu-i găsim dacă i-a pus pe un card Revolut, se înșală”, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF.

ANAF poate vedea banii din orice conturi

În legislație există mai multe obligații prin care băncile și alte instituții financiare trebuie să pună la dispoziția ANAF datele persoanelor fizice și juridice. Aceste informații sunt folosite pentru a identifica cu ușurință persoanele care încearcă să evite obligațiile fiscale pe care le au. De altfel potrivit legislației tipul aceste de informații sunt cerute și predate zilnic.

La nivel de Uniunea Europeană, Fiscul se folosește de Directiva Consiliului nr 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri, precum și Regulamentul (CE) nr 98/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Prin aceste două instrumente, potrivit Fanatik, ANAF poate solicita inclusiv recuperarea banilor de la românii cu datorii la stat, care au conturi Revolut, după ce aplicația financiară și-a deschis o bancă în interiorul Uniunii Europene, în Lituania. În România, există însă și alternative ale Revolut, cum are fi: Monese, Curve, Orange Money, Paysera, etc. În fapt, acestea sunt aplicații financiare care au funcție de depozitare a banilor și plăți, cu ajutorul unor conturi virtuale.