Inflația din zona euro atinge un nou record de 8,6 la sută

Creșterea masivă a prețului benzinei, gazelor și energiei electrice a împins inflația din zona euro la un nou nivel record. Numai în sectorul energetic, prețurile au crescut cu peste 40 la sută de la an la an.

Mai poate fi prins asta? Inflația din zona euro a atins un nou record în iunie, la 8,6 la sută pe an. Potrivit agenției de statistică Eurostat, inflația va continua să fie determinată de prețurile ridicate la energie și alimente, ca urmare a războiului din Ucraina. Rata inflației din cele 19 țări euro a crescut de la record la record în ultimele luni – a fost de 8,1 la sută în mai și de 7,4 la sută în aprilie.

Sectorul energetic continuă să fie deosebit de puternic afectat de inflație. Prețurile au crescut cu 41,9 la sută față de anul precedent. Alimentele, inclusiv alcoolul și tutunul, au crescut cu 8,9 la sută în iunie, potrivit statisticienilor.

O analiză curentă a prețurilor combustibililor de către ADAC arată, de asemenea, cât de multă energie reprezintă o povară pentru prețurile de consum. Prima jumătate a anului 2022 a fost de departe cea mai scumpă la benzinăriile germane din cauza războiului din Ucraina. În medie, pe parcursul celor șase luni, un litru de Super E10 a costat 1.904 euro, iar un litru de motorină 1.912 euro. Adică cu 46,2 cenți mai mult pentru E10 decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut și chiar cu 60,8 cenți pentru motorină.

Inflație de aproximativ 20 la sută în țările baltice

Dacă te uiți la inflația din zona euro în ansamblu, rata inflației de acolo nu a fost niciodată atât de mare de când moneda comună a fost introdusă ca monedă contabilă în 1999. Inflația a crescut continuu din vara lui 2021, niveluri record fiind recent atinse. . Războiul din Ucraina și măsurile dure corona din China au exacerbat tendința de creștere a prețurilor.

În schimb, rata de bază a inflației, care nu ia în considerare prețurile volatile la energie, alimente și bunuri de lux, a scăzut ușor de la 3,8 la sută în luna precedentă la 3,7 la sută în iunie. Economiștii se așteptau la 3,9 la sută.

Cele mai mari rate ale inflației au fost din nou în țările baltice. În Estonia , de exemplu, rata anuală a crescut la 22 la sută, în Lituania la 20,5 la sută și în Letonia la 19 la sută. Se învecinează direct cu Rusia și sunt afectați în special de întreruperile aprovizionării. Franța, pe de altă parte, se descurcă relativ bine, cu o inflație de 6,5 la sută,

Pentru Germania, Eurostat a indicat o inflație de 8,2 la sută – aceasta este calculată oarecum diferit decât o face Oficiul Federal de Statistică. Autorităţile din Wiesbaden au indicat că inflaţia din Germania în iunie era de aşteptat să fie de 7,6 la sută miercuri .

Punct culminant așteptat în toamnă

„Inflația prețurilor în zona euro a crescut rapid în ultimele luni”, a comentat Christoph Weil, economist la Commerzbank . „Rata inflației va atinge probabil punctul maxim abia în toamnă.“ Prețurile energiei vor rămâne probabil ridicate în contextul războiului din Ucraina. „În același timp, gama de mărfuri este limitată de blocajele în curs de desfășurare a materialelor și a livrărilor, care ar putea fi exacerbate de închiderile recente de fabrici din China legate de corona”, scrie Weil.

Banca Centrală Europeană (BCE) urmărește o rată a inflației de două procente. În zona euro, BCE este de așteptat să majoreze ratele dobânzilor în iulie. Este în urmă nu numai băncii centrale americane, ci și altor bănci centrale europene.