Prețul motorinei depășește prețul benzinei

Alimentarea cu combustibil este mai scumpă ca niciodată în Germania. În weekend, motorina era și mai scumpă decât Super. Nu există relaxare în vedere pentru șoferi – dimpotrivă.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a împins din nou prețurile combustibililor la maxime record. Consumatorii au trebuit să plătească duminică mai mult pentru un litru de motorină decât pentru Super E10, după cum a anunțat ADAC luni. La nivel național, un litru de Super E10 costă în medie 1.965 de euro. Motorina a fost chiar cu doi cenți mai scumpă decât Super și a urcat la 1.984 de euro.

Potrivit ADAC, faptul că motorina este în prezent mai scumpă decât Super E10 se datorează cererii foarte mari în prezent de ulei de încălzire. „Este de fapt atipic pentru sezon, dar se pare că oamenii cumpără în prezent ulei pentru încălzire pentru că nu știu cum va fi iarna viitoare”, a declarat un purtător de cuvânt al ADAC la München.

Prețul motorinei a depășit prețul benzinei – și nu se vede nicio ușurare

Nu există nicio ușurare în vedere: o posibilă înghețare a importurilor de petrol din Rusia a condus prețurile petrolului la cel mai ridicat nivel din 2008, la începutul săptămânii. La începutul tranzacționării, prețul barilului (159 litri) de Brent din Marea Nordului a crescut cu aproape 18%, până la 139,13 USD, fiind astfel aproape de nivelul record de aproape 150 USD față de prețul petrolului din vara 2008 în ultimele zile.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a introdus anterior noi măsuri punitive împotriva Rusiei din cauza escaladării în continuare a războiului din Ucraina: Washingtonul sfătuiește aliații europeni cu privire la o posibilă interdicție a importului de petrol din Rusia.