Scholz pune Nord Stream 2 în așteptare

La Moscova, Scholz indică consecințe cu privire la Nord Stream 2. Guvernul federal oprește acum procesul de aprobare pentru conducta de gaz natural ruso-germană până la o nouă notificare. Acum este de competența comunității internaționale să reacționeze la aceste „acțiuni unilaterale, de neînțeles și nejustificate”.

Ca răspuns la acțiunile Rusiei față de Ucraina, guvernul federal oprește proiectul conductei Nord Stream 2. Scholz a spus că a cerut Ministerului Afacerilor Economice să retragă raportul existent privind analiza securității aprovizionării la Agenția Federală de Rețea. „Deși sună tehnic, este pasul administrativ necesar pentru ca conducta să nu poată fi certificată acum. Și fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcțiune“.

„Situația de astăzi este fundamental diferită”, a spus Scholz după o întâlnire cu prim-ministrul irlandez Michael Martin. Având în vedere ultimele evoluții, situația trebuie reevaluată. Departamentul responsabil al Ministerului Afacerilor Economice va efectua o nouă evaluare a securității aprovizionării, ținând cont de „ceea ce s-a schimbat în ultimele zile”, a spus cancelarul. „În această fază este important acum, pe lângă primele sancțiuni, să prevenim escaladarea ulterioară și, prin urmare, o altă catastrofă. Acesta este scopul tuturor eforturilor noastre diplomatice“.

Rusia s-a arătat netulburată de oprirea Nord Stream 2 și de amenințarea cu noi sancțiuni din partea Occidentului. „Moscova nu se teme de nimic”, a declarat adjunctul ministrului de externe Andrei Rudenko, potrivit agenţiei de ştiri Interfax. Întrebat de un jurnalist dacă situația agravată ar fi putut fi planificată pentru a preveni punerea în funcțiune a gazoductului prin Marea Baltică din Rusia până în Germania, acesta a spus: „Este greu de spus dacă există sau nu o legătură. nu vreau să speculez”. SUA și Ucraina au vrut să împiedice conducta. Ucraina, pe de altă parte, a salutat suspendarea.

Scholz: Întrebat comunitatea internațională

Scholz, la rândul său, a adus un omagiu guvernului ucrainean pentru că nu s-a lăsat încă provocat de Rusia. „În Consiliul de Securitate al ONU, noi și alte state am spus clar aseară că Rusia nu are niciun sprijin în lume pentru acțiunile sale”, a spus cancelarul. Președintele rus Vladimir Putin așteaptă acum o provocare „pentru a avea un pretext pentru a ocupa eventual toată Ucraina”.

Prin recunoașterea celor două provincii din estul Ucrainei ca state, Rusia a încălcat principiile fundamentale. „Acum depinde de comunitatea internațională să reacționeze la aceste acțiuni unilaterale, de neînțeles și nejustificate ale președintelui rus”, a spus Scholz. „Strâns aliniate, bine coordonate și direcționate, astfel încât să transmitem un semnal clar Moscovei că astfel de acțiuni nu trec neobservate”.

Cu toate acestea, Scholz a continuat să respingă livrările de arme germane către Ucraina. „Aceasta este o situație neschimbată”, a spus el. „Ceea ce facem este să întărim rezistența economică și economică a Ucrainei, continuând să fim principalul stabilizator financiar al Ucrainei. Și așa vom rămâne”.

Scholz subliniază nu livrărilor de arme

Cancelarul a mai subliniat că formatul diplomatic Normandiei cu reprezentanți din Rusia și Ucraina sub moderație franco-germană este „încă important”. El a discutat foarte atent cu președintele francez Emmanuel Macron „că vrem să folosim în continuare platforma”. Acest lucru a fost convenit și cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyj. „Acum lucrăm la găsirea unei modalități prin care să putem construi pe faptul că există un format de discuție în situația dificilă”, a spus Scholz. „Situația rămâne gravă”.

Scholz a fost, de asemenea, încrezător că Uniunea Europeană este unită în spatele pachetului de sancțiuni planificat pentru Rusia. „Nu vom și nu vom putea accepta recunoașterea”, a spus el. De aceea este „atât de important să reacționăm imediat și rapid”. El este optimist că va exista o decizie comună în UE. Sancțiunile au fost discutate și pregătite de mult timp, a spus cancelarul. Desigur, vor mai fi discuții în comisiile responsabile. „Dar impresia mea este că asta se va întâmpla acum: un pachet foarte concentrat, foarte puternic legat de această dezvoltare”. Pregătirile deja existente pentru evenimentul că mai există evoluții mai grave sunt mult avansate.

Cancelarul: Este esențial să prevenim ceva mai mult să se întâmple

De asemenea, consideră că este corect să se procedeze în etape cu o măsură care se referă la deciziile actuale ale lui Putin, „care este robustă, care este masivă și care este similară între UE și Statele Unite ale Americii”. Și cu măsuri care ar fi pregătite pentru cazul „că se întâmplă mai mult”. Dar doriți să preveniți acest lucru cu orice preț, a spus Scholz. — Pentru că acesta este scopul tuturor lucrurilor: să nu se ajungă la asta.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni seară independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei. De asemenea, șeful Kremlinului a ordonat trimiterea soldaților ruși în estul Ucrainei. El plănuiește o invazie a Ucrainei pentru a doua oară din 2014. Occidentul îl acuză de încălcarea dreptului internațional. Potrivit unor surse occidentale, Rusia a adunat aproximativ 150.000 de soldați la granița cu Ucraina. UE și SUA au anunțat sancțiuni.