Timp de o jumătate de oră: Giffey îl cheamă pe Vitali Klitschko greșit

Primarul guvernamental al Berlinului, Franziska Giffey (SPD) a anulat vineri un apel video, după ce au apărut îndoieli că ea ar fi de fapt legată de primarul Kievului, Vitali Klitschko.

„Primul sfert de oră a fost complet neremarcabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Senatului, Lisa Frerichs, vineri seară. Mai multe mass-media din Berlin au raportat anterior despre asta. Potrivit participanților, conversația prin videotelefonie a durat o jumătate de oră, potrivit „Tagesspiegel”. Primarul Madridului a primit vineri un apel similar prin link video, după cum a confirmat primăria Agenției de Presă Germane. „Bild” a raportat mai întâi despre asta.

„Presupusul domn Klitschko a întrebat cum ne descurcăm cu numeroșii refugiați ucraineni, cum ne descurcăm cu ei, cum sunt cifrele, o conversație complet normală, așa cum ne așteptam”. Conversația prin videoconferință pe tema cooperării dintre cele două orașe fusese aranjată cu mult timp înainte.

Unele probleme ar fi făcut-o pe Giffey suspicios

Dar apoi au fost ridicate unele probleme care l-au făcut pe Giffey să fie suspicios. „Odată a fost vorba despre faptul că s-a referit la o presupusă conversație cu ambasadorul (Andriy) Melnyk și a întrebat cum vedem că atât de mulți ucraineni au vrut să obțină beneficii sociale la Berlin”, a spus Frerichs.

„Și a existat o cerere ca noi, prin autoritățile noastre, să sprijinim ca tinerii în special să se întoarcă în Ucraina pentru a lupta acolo”. Ultimul subiect a fost și mai frapant: „A întrebat dacă putem sprijini Kievul în calitate de consilier pentru a organiza un fel de CSD (Christopher Street Day). Asta a fost mai mult decât ciudat, având în vedere războiul”.

Cancelaria Senatului își asumă manipularea digitală

Cancelaria Senatului presupune manipularea digitală: „Se pare că avem de-a face cu falsuri profunde”, a spus Frerichs. Nu exista niciun indiciu că nu vorbea cu o persoană reală. „Stătea în fața noastră cineva care semăna exact ca Vitali Klitschko, care se mișca așa”. Poliția este acum implicată. „Deep Fakes” sunt manipulări tehnice sofisticate care pot fi adesea descoperite doar de experți.

Cancelaria Senatului a declarat vineri pe Twitter că o conversație cu Melnyk, ambasadorul ucrainean în Germania, a confirmat că Giffey nu are legătură cu Klitschko. „Din păcate, face parte din realitatea că războiul este purtat prin orice mijloace necesare”, a spus Giffey în tweet. „De asemenea, online, folosind metode digitale pentru a submina încrederea și a discredita partenerii și aliații Ucrainei”.