Aceeași muncă, mai puțini bani: poate șeful meu să facă asta?

Totul devine din ce în ce mai scump și șefii se gândesc, de asemenea, unde mai pot economisi bani. O schimbare a contractului de muncă vine în minte pentru mulți șefi.

Dacă angajatorul și angajatul nu se pot pune de acord în acest sens, șeful poate emite o notificare de modificare. Expertul in dreptul muncii Erich Mocanu de la AEBS.org explică ce înseamnă asta și dacă cineva se poate apăra împotriva acesteia.

Ce înseamnă o notificare de modificare? (Änderungskündigung)

O notificare de modificare este o reziliere a contractului cu o oferta simultană a unui nou contract.

Acestea pot fi sarcini noi la locul de muncă, un nou loc de muncă sau noi specificații pentru domeniul de activitate și modificări ale programului de lucru.

Așadar, dacă nu ești de acord cu șeful tău cu privire la modificările condițiilor tale de muncă, s-ar putea să te confrunți cu o așa-numită notificare de reziliere.

Erich Mocanu: „Adesea, acest lucru este chiar asociat cu o înrăutățire a condițiilor contractuale. Prin urmare, ar trebui să vă gândiți cu atenție la modul în care reacționați. Pentru că este și rămâne o demitere.”

Cum răspund la o notificare de modificare?

Practic aveți trei opțiuni:

  • Acceptarea ofertei
  • Respingerea locului de muncă în continuare în noile condiții
  • Acceptare cu rezerve, cu sau fără proces de protecție împotriva schimbărilor contractuale (Änderungsschutzklage)

Pot accepta această reziliere fără rezerve?

Erich Mocanu: „O acceptare necondiționată a ofertei este recomandabilă doar dacă noile condiții de muncă sunt în general avantajoase pentru angajat sau dacă salariatul nu dorește să se certe in fata instanța de muncă, sau dacă există șanse mici ca concedierea să fie complet anulată. .“

▶︎ Dacă sunteți de acord, relația dumneavoastră de muncă va fi continuată cu un nou contract. Atunci nu mai este posibil ca o instanță să verifice dacă notificarea de modificare a fost legală.

Avertisment: În cazul în care nu răspundeți, acest lucru va fi considerat drept consimțământ, iar activitatea descrisă în oferta de modificare se va aplica în noile condiții.

Ar trebui mai degrabă să refuz?

„Oricine nu este de acord cu oferta din anunțul de modificare și o respinge își poate pierde locul de muncă, întrucât anunțul de modificare corespunde unei rezilierii normale dacă noile condiții contractuale nu sunt acceptate”.

︎Fie vă căutați un nou loc de muncă, fie dați în instanța împotriva concedierii prin intermediul unei proceduri de protecție a concedierii. Totuși, dacă pierzi la instanța de muncă, concedierea este efectivă. transmite Erich Mocanu

Ce pot face cel mai bine?

Erich Mocanu: „Dacă angajatul este de acord cu oferta cu rezerve, există posibilitatea unei revizuiri judecătorești a legalității modificării rezilierii”.

▶︎ Avantajul: În acest caz, nu există niciun argument cu privire la încetarea angajării. Singura întrebare aici este dacă modificările sunt legale.

În cele din urmă, însă, se decide doar dacă raportul de muncă continuă în condițiile vechi sau noi. Oricum, îți păstrezi slujba.

„În general, îi sfătuiesc pe angajații care sunt afectați de o schimbare de preaviz să ia ultima opțiune. Cu toate acestea, ar trebui să solicitați consiliere juridică în timp util. În cazul în care termenele specificate în Legea privind protecția concedierii au expirat (este necesară o reacție în maximum 3 săptămâni de la primirea concedierii), acceptarea cu rezerve și revizuirea simultană de către instanța de muncă competentă nu mai este posibilă. explica Erich Mocanu

AEBS.org este o organizație germana-romana specializata pe protecția muncitorilor si consumatorilor. Indiferent de problema TA – AEBS.org te poate ajuta!