Si Olanda incalca grav regulile spațiului Schengen – Comisia Europeana recomanda – Interviu cu Eugen Tomac, europarlamentar PMP

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afirmă că există documente oficiale ale Consiliul Uniunii Europene care arată că Olanda nu aplică legislaţia Schengen, susţinând că această ţară este acuzată de deficienţe “grave” privind aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor.

După ce Comisia Europeana a făcut in mai multe controale in tarile membre Schengen, au început si acuzațiile despre nerespectarea regulilor.

Pe 19.decembrie 2022 comisia a acuzat Austria ca nu le da cetățeniilor non-UE șansa sa conteste alungarea lor din Austria.

Pe 20.decembrie 2022 la o zi după ce Austria a fost acuzata, Comisia a acuzat Olanda de nerespectarea regulilor Schengen.

“În mod ironic, şi cel de-al doilea stat care s-a împotrivit, de-a lungul timpului, intrării României în Schengen are mari deficienţe în ceea ce priveşte implementarea legislaţiei Schengen. Sunt date oficiale, prezentate în două documente ale Consiliului UE. În primul, Olanda este acuzată de deficienţe “grave” privind aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor. În acest sens, Olandei i se face practic un instructaj oficial privind modul în care ar trebui să-şi reorganizeze întregul sistem consular pentru a nu vulnerabiliza spaţiul Schengen. Sunt formulate, prin urmare, 25 de propuneri pe care aceasta trebuie să le implementeze de îndată”, a scris europarlamentarul Eugen Tomac pe Facebook.

El susţine că în al doilea document al Consiliului UE se menţionează deficienţe identificate pe baza unui Raport din 2021 în ceea ce priveşte implementarea de către Olanda a legislaţiei Schengen privind returnarea.

YouTube player

Tomac: Situaţia în care ne aflăm nu mai ţine de relaţia dintre state sau instituţii

Europarlamentarul menţionează că aceste două documente ale Consiliului UE “pot şi trebuie să fie folosite de autorităţile române şi cele bulgare în negocierile de săptămâna viitoare din Suedia”.

“Bineînţeles, nu pot să nu apreciez decizia politică a Olandei de a susţine în prezent aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Nu putem uita însă că, timp de 11 ani, ne-a fost îngrădit acest drept în mod nejustificat de către o ţară care astăzi este “certată” pentru deficienţe grave ce ţin chiar de protejarea spaţiului Schengen. Guvernele român şi bulgar trebuie să acţioneze în mod coordonat şi eficient.

Este limpede că în spaţiul Schengen putem şi trebuie să intrăm doar împreună. Olanda se opune accesului Bulgariei, iar această decizie ne afectează în mod direct şi pe noi. Prin urmare, consider că, dacă pe 26 ianuarie, la Consiliul JAI, nu avem o concluzie şi un calendar asumat de corectare a votului discriminatoriu din 8 decembrie 2022, atunci singura şi cea mai rapidă cale de a intra în spaţiul Schengen rămâne acţiunea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Situaţia în care ne aflăm nu mai ţine de relaţia dintre state sau instituţii. Acum, miza este demnitatea noastră şi trebuie să luptăm pentru a o recâştiga! România merită în Schengen!”, subliniază Tomac. 

În urmă cu o săptămână, europarlamentarul PPE a făcut cunoscut că, la reuniunea din 19 decembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie prin care formulează şi pentru Austria recomandări de remediere a deficienţelor identificate în evaluarea din 2020 a aplicării de către această ţară a acquis-ului Schengen în domeniul returnării cetăţenilor unor terţe state.

Toate aceste documente vor fi transmise Parlamentului European şi parlamentelor naţionale, iar ţările vizate – Austria şi Olanda – au termene de una sau două luni pentru a transmite Comisiei şi Consiliului planuri de acţiune pentru remedierea deficienţelor identificate.

Vezi si

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu