Sursa: https://www.youtube.com/@tesla

iRobot in compania Tesla – Un inginer de la fabrica din Texas a fost atacat de un Robot lăsând „urme de sânge”

Un inginer Tesla a fost atacat de un robot în timpul unei defecțiuni brutale și sângeroase la fabrica companiei  Giga Texas, lângă Austin .

Doi martori au privit cu groază cum colegul lor de serviciu a fost atacat de Robot conceput pentru a prinde și a muta piesele de mașină din aluminiu proaspăt turnate.

Robotul l-a imobilizat pe bărbatul, care atunci programa software-ul pentru doi roboți Tesla dezactivați aflați în apropiere, înainte de a-și înfige ghearele metalice în spatele și brațul muncitorului, lăsând o “dâră de sânge” pe suprafața fabricii.

Incidentul – în urma căruia victima a rămas cu o “rană deschisă” la mâna stângă – a fost dezvăluit într-un raport de rănire din 2021 depus la comitatul Travis și la autoritățile federale de reglementare, care a fost analizat de DailyMail.com.

Deși Tesla nu a raportat autorităților de reglementare nicio altă accidentare legată de roboți la fabrica din Texas, nici în 2021, nici în 2022, incidentul vine în contextul în care, de ani de zile, au crescut îngrijorările cu privire la riscurile pe care le prezintă roboții automatizați la locul de muncă.

Rapoartele privind creșterea numărului de răniri cauzate de colegii roboți din centrele de expediere ale Amazon, de droizi-chirurgi ucigași, de mașinile care se conduc singure și chiar de violența exercitată de instructorii roboți de șah i-au determinat pe unii să pună sub semnul întrebării integrarea rapidă a noii tehnologii.

Raportul privind accidentele, pe care Tesla trebuie să îl prezinte autorităților prin lege pentru a-și menține scutirile fiscale profitabile din Texas, susține că inginerul nu a avut nevoie de timp liber de la locul de muncă.

Însă un avocat care îi reprezintă pe muncitorii sub contract de la Tesla din Giga Texas a declarat pentru DailyMail.com că ea crede, pe baza conversațiilor sale cu muncitorii de acolo, că numărul de răniri suferite la fabrică este subestimat.

Această subraportare, a spus avocata, include chiar și moartea, la 28 septembrie 2021, a unui muncitor în construcții, care fusese contractat pentru a ajuta la construirea fabricii în sine.

‘Sfatul meu ar fi să citiți acest raport cu un grăunte de sare’, a declarat pentru DailyMail.com avocata, Hannah Alexander de la organizația non-profit Workers Defense Project.

‘Am avut mai mulți muncitori care au fost răniți’, a spus Alexander, ‘și un muncitor care a murit, ale cărui răni sau deces nu se regăsesc în aceste rapoarte pe care Tesla ar trebui să le completeze cu exactitate și să le prezinte județului pentru a obține stimulente fiscale’.

Acel muncitor din construcții, un antreprenor pe nume Antelmo Ramírez, a murit din cauza unui accident vascular cerebral provocat de căldură în timp ce ajuta la construirea fabricii Tesla Giga Texas, care se întinde pe o suprafață de peste 2.000 de acri, potrivit unui raport al medicului legist din comitatul Travis.

Anul trecut, Workers Defense Project a depus o plângere în numele muncitorilor de la Giga Texas la Administrația americană pentru Sănătate și Securitate în Muncă (OSHA), susținând că contractorii și subcontractorii Tesla au dat unor angajați certificate de siguranță false.

‘Muncitorii au declarat că, atunci când aveau nevoie de instruire, li se trimiteau pur și simplu fișiere PDF sau imagini ale certificatelor prin SMS sau WhatsApp în câteva zile’, a declarat Alexander pentru KXAN, afiliată locală a NBC. ‘Nu există nicio posibilitate imaginabilă ca muncitorii să fi putut măcar să urmeze instruirea necesară’.

Afirmațiile lui Alexander cu privire la accidentele de muncă subraportate la locul de muncă de pe șantierul Tesla, dacă sunt corecte, ar urma o tendință de constatări similare făcute de-a lungul anilor de autoritățile de reglementare de stat și de organizații nonprofit de jurnalism de investigație.

Anchetatorii OSHA din California, de exemplu, au descoperit că Tesla a omis 36 de vătămări în declarațiile guvernamentale obligatorii numai în 2018 – confirmând un raport anterior al echipei Reveal a Centrului pentru investigații, care a descoperit că societatea a clasificat greșit o serie de accidente și vătămări la locul de muncă ca fiind cazuri “medicale personale” pentru a se sustrage autorităților de reglementare din California.

Înainte de constatările California OSHA, Tesla declarase că afirmațiile Reveal erau “complet false” și a acuzat grupul că a colaborat în secret cu muncitorii care încercau apoi să sindicalizeze uzina din California a producătorului auto.

Cu toate acestea, o copie a Raportului anual de conformitate 2021 al Tesla pentru Giga Texas documentează cel puțin atacul sângeros al inginerului de software asupra robotului, deși cu puține detalii.

Scurta intrare din 10 noiembrie 2021 descrie modul în care o “lacerație, tăietură, rană deschisă” a fost provocată unui “inginer” pentru care “obiectul cauzei” a fost un “robot”.

Potrivit Tesla, rănile inginerului, care i-au fost provocate la mâna stângă, au necesitat ‘zero’ zile de concediu de odihnă pentru recuperare.

Cei doi martori oculari ai evenimentului – care a avut loc în secțiunea fabricii din Texas în care se asamblează pentru prima dată șasiurile vehiculelor – au povestit însă reporterilor de la The Information o poveste mai dureroasă.

În timp ce inginerul Tesla sângerând a încercat să se elibereze din strânsoarea robotului de asamblare, un alt muncitor a apăsat un buton de “oprire” de urgență pentru a pune capăt atacului.

YouTube player
erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu