Decizia privind registrul de active al UE este iminentă

Bruxelles-ul are în vedere crearea unui registru al activelor la nivelul UE. Proiectul este controversat. Un rezultat este acum în curs de apariție.

Subiectul a fost pe buzele tuturor de ceva timp, dar acum devine treptat mai concret: introducerea unui registru al activelor la nivelul UE ar putea fi iminentă. Un grup de furnizori externi de servicii a fost însărcinat de Comisia Europeană să examineze dacă un astfel de registru ar fi fezabil din punct de vedere juridic și logistic. Rezultatele studiului vor fi publicate “în curând”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru WirtschaftsWoche ca răspuns la o întrebare.

Ideea care stă la baza registrului: activele cu o valoare de peste 200 000 de euro vor fi înregistrate centralizat la nivelul UE, iar informațiile referitoare la acestea vor fi schimbate rapid și transfrontalier între autorități. Se pune accentul pe datele din registrele funciare și registrele societăților comerciale. Cu toate acestea, registrul ar putea include și criptomonede, opere de artă sau aur. Posibilitatea includerii unor astfel de active într-un registru al activelor este în curs de examinare, conform Comisiei Europene în momentul în care a fost prezentat studiul de fezabilitate.

Din 2021, Bruxellesul urmărește ideea centralizării înregistrării activelor și a proprietarilor acestora. Politicienii doresc să folosească acest lucru pentru a combate mai bine spălarea banilor și finanțarea terorismului. Acest lucru a fost declanșat de problemele legate de localizarea și înghețarea activelor oligarhilor ruși sancționați în UE. Criticii unui registru al activelor la nivelul UE se tem de un control și mai extins al statului și speculează că un astfel de registru ar putea sta la baza unei noi legi de egalizare sau a unei taxe pe active. Cu toate acestea, este dificil de spus ce s-ar schimba în practică.

Normele UE privind combaterea spălării banilor sunt deja foarte stricte, la fel ca legislația din multe state membre. Acestea au fost înăsprite succesiv în ultimii ani. De exemplu, acum este aproape imposibil să tranzacționezi anonim aur de investiții în Germania. Din august 2021, oricine dorește să vândă aur băncii sale trebuie să furnizeze dovada originii metalului prețios dacă valoarea acestuia depășește 10 000 de euro. Pentru băncile terțe, acesta este cazul de la o valoare de 2 500 de euro.

Conform legii, comercianții de metale prețioase nu au nevoie de nicio dovadă a originii, însă clienții trebuie să furnizeze o dovadă a identității pentru aurul în valoare de 2 000 de euro sau mai mult. În practică, majoritatea comercianților doresc să vadă dovada identității chiar și pentru tranzacțiile mai mici, ceea ce face aproape imposibilă o cumpărare sau o vânzare anonimă. Unii comercianți cu amănuntul solicită, de asemenea, o dovadă a originii pentru vânzările mai mari.

Regulile au fost înăsprite și în comerțul cu artă. Din 2020, casele de licitații, comercianții de artă și proprietarii de galerii trebuie să își identifice clienții și să raporteze orice cazuri suspecte de spălare de bani. O suspiciune poate exista, de exemplu, în cazul în care clienții insistă asupra anonimatului sau sunt înregistrați într-o “țară cu risc ridicat” în conformitate cu Legea privind spălarea banilor, inclusiv Panama, Jamaica sau Gibraltar.

De la adoptarea, în primăvară, a celei de-a șasea directive UE privind combaterea spălării banilor, administratorii de active criptografice, precum băncile și administratorii de active, au fost, de asemenea, supuși unor obligații mai stricte de due diligence și raportare. De exemplu, aceștia nu mai au voie să ofere conturi cripto pentru utilizatori anonimi și trebuie să raporteze activitățile suspecte. De asemenea, noul pachet legislativ include reglementări de monitorizare mai stricte pentru persoanele cu active mai mari de 50 de milioane de euro și o limită superioară la nivelul UE de 10 000 de euro pentru plățile în numerar cu caracter comercial.

Noua Autoritate de combatere a spălării banilor (Amla) urmează să primească competențe extinse. Aceasta va avea sediul la Frankfurt și “ar trebui să fie operațională în curând”, după cum se menționează pe pagina sa principală. Baza de date Amla va colecta informații de la toate autoritățile de supraveghere. Amla poate și trebuie să pună aceste date la dispoziția altor autorități din cadrul sistemului, în mod confidențial, dacă există motive în acest sens.

Prin urmare, autoritățile naționale dispun deja de informații complete privind activele, iar rețelele lor transfrontaliere sunt în plină desfășurare. Cu toate acestea, Bruxelles-ul ar dori să facă un pas mai departe cu un registru la nivel european al activelor în valoare de 200 000 de euro sau mai mult. Nu toată lumea este de acord cu acest lucru, nici măcar la nivel politic.

Guvernul german, de exemplu, a fost sceptic în urmă cu doi ani: a criticat un registru european al activelor “având în vedere întrebările deschise privind fezabilitatea și garantarea protecției datelor în prezent”, a declarat atunci ca răspuns la o mică întrebare din partea grupului parlamentar AfD din Bundestag. Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care Comisia Europeană este prudentă cu privire la următorii pași: nu există “nicio obligație de a lua măsuri pe baza unui studiu de cercetare”, a declarat o purtătoare de cuvânt.

Prin urmare, un registru european al activelor nu este încă o concluzie inevitabilă. De asemenea, nu este încă clar ce ar include acesta. Acest lucru nu împiedică criticii să alimenteze temerile. Și uneori să facă bani din asta.Comerciantul de aur Kettner Edelmetalle, de exemplu, avertizează împotriva exproprierii cetățenilor în legătură cu planurile pentru un registru al activelor. Este menționată o cale de ieșire: Aurul – pe care Kettner îl vinde la un preț mult mai mare decât valoarea materială.

Este puțin probabil ca acest lucru să ajute prea mult. Elveția intensifică, de asemenea, lupta împotriva spălării banilor. În luna mai, Consiliul Federal a adoptat “Mesajul privind combaterea spălării banilor” și l-a înaintat Parlamentului. Acesta prevede un registru național de transparență pentru societăți și alte entități juridice. Acest lucru ar trebui să permită autorităților să determine mai rapid cine se află în spatele unei structuri juridice. Prin registrul planificat, Elveția cedează în fața presiunilor din partea UE.

O altă modificare se referă la plățile în numerar în comerțul cu metale prețioase (de la 15 000 de franci elvețieni) și în comerțul cu proprietăți (indiferent de sumă): Acestea vor fi în continuare posibile, dar vor fi “supuse unor cerințe de diligență”, potrivit Consiliului Federal. Legea nu ar trebui să intre în vigoare înainte de 2026, cel mai devreme.

Ce se va schimba pentru persoanele fizice din Elveția în cazul în care UE va institui efectiv un registru al activelor este încă incert. Cu toate acestea, este probabil ca Elveția să furnizeze atunci și informații. Ca parte a Acordului privind schimbul general de informații (AEOI), Elveția împărtășește din 2017 date privind conturile financiare și conturile de custodie cu alte țări din UE. Acest lucru este destinat combaterii evaziunii fiscale. Se poate presupune că Elveția va sprijini, de asemenea, cerințele de transparență mai cuprinzătoare ale UE.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu