Austria extinde controalele la granițele cu Ungaria și Slovenia

Cate stele merita presa?13 Votes

Măsura este valabilă provizoriu până la 11 noiembrie 2022. Ministerul de Interne invocă drept motive războiul din Ucraina, migrația secundară și crima organizată.

Viena – Austria prelungește cu cel puțin jumătate de an controalele la frontieră cu Slovenia și Ungaria introduse în urma crizei refugiaților din 2015. Un regulament corespunzător al ministrului de Interne Gerhard Karner (ÖVP) se va aplica de joi, 12 mai 2022, la miezul nopții, a anunțat Ministerul de Interne pe APA. Regulamentul anterior ar fi expirat miercuri, miezul nopții, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. Unul dintre motivele extinderii este războiul din Ucraina.https://3aab37c72226008caa868170abfe78a9.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Migrația secundară și crima organizată

Noul regulament se aplică până la 11 noiembrie 2022 inclusiv, după care trebuie prelungit din nou. Într-o comunicare către Comisia UE, Austria a dat motivul pentru continuarea controalelor la frontieră ca migrație secundară, adică persoane care se deplasează dintr-o țară din UE în alta, precum și situația de la frontierele externe ale UE. Au fost menționate și amenințarea terorismului și a crimei organizate.

„Provocările pentru Europa sunt enorme din cauza schimbărilor actuale în securitatea internă. O evoluție periculoasă poate fi observată în umbra războiului din Ucraina, în special în zona contrabandei de persoane”, spune Karner. „De aceea avem nevoie de o protecție solidă a frontierelor externe. Este extrem de important ca controalele la frontierele interne să continue să fie posibile în viitor, dacă este necesar. Acest lucru trebuie ancorat și în noul Cod Schengen”, a subliniat ministrul de interne.

Războiul din Ucraina ca o nouă amenințare

Potrivit Ministerului de Interne, războiul din Europa reprezintă și o nouă amenințare cu privire la o recentă hotărâre a Curții Europene de Justiție , CEJ a stabilit la sfârșitul lunii aprilie că statele ar trebui să efectueze astfel de controale doar în cazul în care de „o nouă ameninţare gravă la adresa ordinii lor publice sau a securităţii lor interne” .permis să se extindă. În acest caz concret, a fost vorba despre controalele instituite de Austria la granița cu Slovenia.

Pentru că de fapt nu există controale de identitate staționare la frontierele naționale din spațiul Schengen, care cuprinde 26 de țări europene. În ultimii ani însă, mai multe state au folosit o excepție și au reintrodus controalele. Germania, de exemplu, își controlează granița cu Austria din toamna anului 2015 și a anunțat în aprilie că intenționează să continue acest lucru. În 2015, zeci de mii de refugiați și alți migranți și-au făcut drumul din Grecia către Europa de Vest pe ruta Balcanică. Motivul principal pentru aceasta a fost războiul din Siria.

După cum se menționează în hotărârea CEJ din 26 aprilie 2022, Austria probabil nu a demonstrat amenințarea gravă la adresa ordinii sale publice impusă pentru controale din 2017. Cu toate acestea, o decizie finală revine instanței responsabile din Austria.

Cate stele merita presa?13 Votes