La volan de la 15 ani – ce poți conduce si cum?

Este posibil la nivel național de un an bun acum: să conduci un vehicul ușor la vârsta de 15 ani. Această oportunitate de mobilitate independentă este deosebit de populară în rândul tinerilor din zonele rurale. Dar există și loc de îmbunătățire.

În sfârșit independent -Tinerii de peste 15 ani au posibilitatea de a conduce singuri o mașină pe drumurile publice in oraș, oriunde și oricând doresc și se bucură de noua libertate.

Permis de conducere clasa AM cu cod 195

Oricine își dobândește permisul de conducere AM la vârsta de 15 ani va avea numărul de cheie 195 introdus pe permisul de conducere în plus față de AM. Numărul de cod 195 înseamnă că permisul de conducere AM a fost eliberat cu condiția ca acesta să fie valabil doar în Germania până la vârsta de 16 ani . Aceasta înseamnă că călătoriile în străinătate sunt interzise .

Mai multă mobilitate pentru tineri

Odată cu reglementarea adoptată la nivel național , „motașul confuz” al diferitelor reglementări se va încheia, iar tinerii din toate statele federale pot acum dobândi clasa AM la vârsta de 15 ani și (până la vârsta de 16 ani) o pot conduce peste tot în Germania. AEBS.org a militat, de asemenea, pentru o reglementare la nivel național . Nevoia considerabilă de mobilitate , în special în zonele rurale, pentru a ajunge la școală sau la un loc de formare, care nu poate fi rezolvată în mod satisfăcător doar cu transportul public, a fost satisfăcută acum.

Permis de conducere (clasa AM): Ce am voie să conduc?Conform Secțiunii 6 din Ordonanța privind permisul de conducere, puteți conduce următoarele vehicule cu permis de conducere clasa AM:

  • Motociclete ușoare cu două roți până la 45 km/h (clasa L1e-B). Acestea includ, de exemplu, bicicletele cu motoare auxiliare, mopede și scutere.
  • Motociclete ușoare cu trei roți până la 45 km/h (categoria L2e). Acestea includ, de exemplu, mini triciclete.
  • Motociclete ușoare cu patru roți de până la 45 km/h (categoria L6e). Acestea sunt, de exemplu, quad-uri sau minicars.
  • Există și două restricții: în cazul motoarelor cu ardere internă, cilindreea nu trebuie să fie mai mare de 50 ccm; 

Motoarele electrice nu trebuie să depășească o putere nominală de 4 kW. Dacă vrei să conduci un mini-mașină cu permis de scuter, trebuie să fii atent și la o greutate proprie maximă de 350 de kilograme.

De câte ore de teorie și practică am nevoie?

Dacă vrei să obții un permis de scuter, trebuie să te pregătești bine. Fiecare șofer cursant primește lecții teoretice și practice. 

14 lecții de teorie a câte 90 de minute fiecare  sunt în curriculum. Dintre acestea, douăsprezece ore se ocupă de elementele de bază ale traficului rutier și două ore de teoria scuterelor. 

Cu toate acestea, nu există cerințe pentru pregătirea practică.  Aici, durata sau numărul de ore de practică depinde de abilitățile de conducere ale candidatului la permisul de conducere. De obicei, majoritatea școlilor de șoferi desfășoară cel puțin un exercițiu de conducere de jumătate de oră. De regulă, pornirea și frânarea, conducerea în slalom și manevrele evazive sunt toate practicate. De obicei, nu există călătorii speciale, cum ar fi excursii în țară sau călătorii de noapte. 

Cum funcționează examenul de conducere?

Școala de șoferi înregistrează participantul la organizația de testare, de exemplu la TÜV . La data examinării trebuie aduse dovada unui test oftalmologic, un certificat pentru un curs de prim ajutor, o carte de identitate sau pașaport și o cerere pentru permisul de conducere AM. 

La proba de teorie se răspunde la 30 de întrebări pe computer sau tabletă. Pot fi făcute maximum 10 puncte de eroare. În funcție de conținut și de relevanța acestuia pentru siguranța rutieră, întrebările sunt evaluate cu o valoare de două până la cinci puncte de eroare. Rezultatul testului este disponibil la câteva minute după test. Proba practică durează aproximativ 45 de minute. 

Pornirea vehiculului și deplasarea sunt întotdeauna verificate. De asemenea, trebuie să stăpâniți patru din șapte sarcini de bază posibile : să conduceți cu o viteză de mers de 25 de metri în timp ce priviți drept înainte, să evitați un obstacol la 40 km/h fără frânare, să frânați de la 40 km/h și să evitați un obstacol, să conduceți un cerc cu diametrul de nouă metri, faceți o oprire de urgență la 40 km/h, faceți un slalom cu 30 km/h sau viteza de mers cu o distanță de șapte metri și faceți un slalom cu o distanță de nouă metri la 30 km/ h.

Cât de scump este permisul de scuter?

Costul unui permis de scutere depinde de regiune, de școala de șoferi și de propria experiență anterioară. Taxa de înscriere la școala de șoferi este în jur de 70 până la 150 de euro. Un antrenament costă între 30 și 48 de euro. Materialul de exerciții pentru examenul teoretic este disponibil gratuit prin diverse aplicații pentru smartphone sau sub forma clasică a chestionarelor pe hârtie pentru aproximativ 30 de euro. Nu uita: Trebuie să bugetezi între 6 și 9 euro pentru testul oftalmologic. Există și un curs de prim ajutor pentru 15 până la 30 de euro. Prezentarea la școala de șoferi pentru proba teoretică costă de obicei în jur de 60 de euro, plus în jur de 22 de euro la TÜV pentru proba teoretică. Introducerea la proba practică costă în jur de 190 de euro. Pentru proba practică în sine trebuie să estimați între 90 și 100 de euro.

Per total, un permis de scuter costă între 500 și 800 de euro .